Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST TRŽIŠTA
Povratak na članak

Jesmo li pretjerali: Hrana bez glutena - dobra za zdravlje ili tek PR trik koji je zaludio milijune

Donedavno samo bezglutenski krekeri i kruh, danas ima više od 200 proizvoda

Komentari 19

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
15:08 02.02.2017.

Pitajte mog dedu jel zna kaj je gluten... odrasto na mlinu i pšenici... eno ga 83g. jači je od nekih 60godišnjaka....

VL
CE
cenzura
15:17 02.02.2017.

Gluposti! Razno razni "stručnjaci" u suradnji s farmaceutskom industrijom zatrovali su mlade generacije. Od glutena do raznih alergena sve je u cilju basloslovnog bogaćenja pojedinaca na uštrb čitave zajednice. Pa pogledajte danas mlade, svaki drugi je alergičan na nešto, svi su na nekim terapijama, nadomjescima, vitaminima............... Pa prije samo dvadesetak godina ja nisam poznavao niti jednog alergičara a danas su skori svi na nekaj alergični.

VL
KS
krao_sam
15:59 02.02.2017.

ja volim gluten. ukusan je.

VL
MA
Malenkost
15:11 02.02.2017.

Zaludivanje i praznovjerje! To je sito kao Vegani ili Vegetraijanci!! Oni ne zive duze! samo izgledaju starije!! a to je samo njihov osjecaj da duze zive. U stvari oni cak, ako se napravi prava statistika, i brze gleadju kako travaa od dolje raste. Amen.

VL
Avatar ivo587
ivo587
16:27 02.02.2017.

Ovo su hrpe gluposti, stvar je u tome da je svaka hrana dobra, problem je što su ti kojima sve smeta bolesni pa ond amisle ako su izbacili nešto da su se riješili osnovne bolesti a nisu. Na kraju će izbaciti svu hranu s jelovnika i spasti na kost i kožu.

VL
ML
mladaklada
17:08 02.02.2017.

Kao u većini drugih stvari, i u ovom pitanju se masovno i masivno pretjeruje, kako od strane medija tako i od samozvanih stručnjaka i proklamatora, a u stvari običnih profitera. Godinama sam slušao kako od celijakije boluje prosječno 1 od tisuću osoba, a sad ih ima 11 milijuna u Europi! Pa kako se pojavnost neke autoimune bolesti u 20 godina poveća 50 ili 100 puta? Ili je celijakija postala zarazna? Nova sida?

VL
PO
poluprovokator
17:03 02.02.2017.

Svakih godinu dana se mjenja "trend" i stado se prebacuje- masti nevaljaju, masti su super, deri po proteinima, izbjegavaj, jedi odvojeno, pij 5 litara vode, crveno meso je otrov ... Ljudi prihvatite da ste svežderi i da je tajna uu raznolikome i u mjeri- sve ostalo su notorne bedastoće!

VL
DU
Deleted user
16:18 02.02.2017.

Gluten je protein. Kvaliteta pšenice se.mjeri po količini proteina u njoj, a onda brašno bez glutena je skupo ko svetog Petra kajgana! Bjelodani dokaz muljaže!

VL
TH
than
14:59 02.02.2017.

Bo'me da se unistavam pizzama i tjesteninom, doslo bi prije ili kasnije do problema kod probave cak i kada mi ne smeta gluten.

VL
DU
Deleted user
17:02 02.02.2017.

Prijevara na razini flaširane vode! Ali dok god ima ovaca bit će i vune. Jasno da su izuzetak ljudi koji imaju dokazanu intoleranciju na gluten. A takvih je premalo da bi tržište opstalo, zato se traže mušterije.

VL
Avatar gasparini.arte
gasparini.arte
17:04 02.02.2017.

Sto su nasi stari jeli proizvode sa prekrizenim klasom mozda. Normalno ne nego smo mi djeca skupljali i najmanji klas nakon zeteoca da ne propadne. Grijeh je na neki proizvod staviti takav znak a ljudi umiru od gladi mozda je bolja GMO hrana? Gluten je isto hrana protein i ako su osobe srvarno alergicne to je druga stvar ali od toga praviti pomodarstvo to je svetogrdje. Bezglutenska djeta nonsens.

VL
TO
tonkica
17:25 02.02.2017.

Tko god je napravio test na intolernaciju (koje osobno poznajem, a ima ih puno) svi bili su pozitivni na gluten. Tom testu ne vjerujem previse, no, sto se tice samog glutena tu je prica drugacija. Na piru i jednozrnicu nee reagiram, na barilinu tjesteninu (durum psenica- gen. modificirana psenica) burno reagiram. Stoga izbjegavam psenicu i iskreno od kada ju ne jedem osjecam se puno bolje, zapravo fantasticno, imam struk koji nisam mogla postici niti intezivnim vjezbanjem! Gluten free proizvode ne koristim iz dva razloga- preskupi su i kemijski obradeni da bi se isprao gluten (kako drugacije objasniti psenicni gluten free kruh). Osobno sam uvjerena da je danasnja psenica jedan od vodecih uzrocnika AI bolesti (izmedu ostalog imamo ekspolziju bolesti poput celikalije) jer je za razliku od psenice koje su jele nase bake danasnja ima puno puno vise glutena koji je neprobavljiv. Sto se tice poveznaosti glutena i AI bolesti knjiga "u sumi" odlicno objasnjava problematiku danasnje prehrane kroz (nazalost) negativno osobno iskustvo pisca. Roditelji bi je morali procitati jer ce iste sekunde vlastoj djeci prestati davati kroasan za dorucak.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.