Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Zbogom pit bulu

VL
Autor
Hrvoje Dečak
27.08.2008.
u 18:01

Vijest da je ministar poljoprivrede odlučio zabraniti držanje pit bulova u Hrvatskoj zaslužuje pozornost, a Božidar Pankretić pohvalu. Zapravo se treba pitati što se čekalo tolike godine, kad je od slučaja do slučaja napada tih krvoločnih pasa bilo jasno da nemaju što tražiti u civiliziranom društvu. Riječ je, treba li ponavljati, o tome da je američki pit bul terijer pasmina uzgojena negativnom selekcijom, dakle izborom i parenjem izrazito agresivnih jedinki, da bi se dobile još agresivnije.

Kad god se, nakon nekog od brojnih napada tih pasa na ljude ili životinje, u javnosti potezalo pitanje zabraniti ih ili ne, slušali smo stavove da je problem u vlasniku, a ne u psu. Stvar je, sigurno, i u vlasniku, ali kako to da još nijedna pudlica, zlatni retriver ili dalmatinac nisu iz čista mira nekoga teško ozlijedili, a pit bulovi jesu? Nije li već fizički izgled pit bula dovoljna legitimacija njegove ćudi?

Poznato je da ima i drugih, udomaćenih psećih rasa koje napadaju češće od drugih  rotvajler, njemački ovčar, doga  ali riječ je i o psima kojih ima proporcionalno znatno više. Međutim, kod njih agresivnost nije ni izdaleka toliko urođena kao kod famoznog pit bula kojeg, uostalom, kinologija i ne priznaje kao pravu pasminu.

Više je nego sigurno da bi se zabranom očito opasnih pasa spriječile mnoge nesreće. Nadajmo se da su kojekakve (polu)kriminalne skupine organizatora borbi pasa preslabe da spriječe ovu zabranu, ali budući da će otpora sigurno biti, ministar Pankretić to više zaslužuje podršku za svoju odluku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?