Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Gradnja većine trgovačkih centara u 17 europskih zemalja odgođena je na 4 godine

Zaustavljeno 10% šoping-meka

03.04.2009.
u 19:37

U posljednje dvije-tri godine trgovački centri bjesomučno su podizani, ali sada je financijska kriza prilično usporila njihovu gradnju. Ipak, otkazana je gradnja samo 10 posto planiranih šoping-meka u istočnoj i srednjoj Europi, dakle i u RH. Gradnja većine centara u 17 zemalja tog dijela Europe odgođena je na dvije do četiri godine.

Pokazalo je to istraživanje austrijske konzultantske kuće RegioPlan. Najviše je projekata na čekanju u Ukrajini, Bugarskoj i Rumunjskoj, a vrijeme gradnje 15 najavljenih šoping-centara u Zagrebu trenutačno uopće nije izvjesno.

U istraživanju te austrijske kuće navodi se da su posebice pogođeni projekti koji su u tzv. ranoj fazi razvoja. Kad bi u Hrvatskoj bili izgrađeni baš svi najavljeni trgovački centri, broj kvadrata toga prodajnog prostora utrostručio bi se. Ali ta se brojka ne poklapa s rastom izdataka kućanstava koji bi se, pokazuje istraživanje RegioPlana, do 2013. godine mogao povećati za tek nešto više od 30 posto.

Ni kupovna moć građana neće se utrostručiti, pa upravo zbog toga nikako nije relano očekivati da će se svi planirani šoping-centri u Hrvatskoj zaista i izgraditi. Zbog brzine kojom su se šoping-meke u posljednje tri godine gradile izostala je kvaliteta.

– I u ovom smislu financijska kriza nosi preokret. Loši projekti sada više neće moći dugoročno preživjeti i doći će do prirodne selekcije. To je dobro i za tržište i za kupce i trgovce, jer će novi projekti morati biti detaljno isplanirani kako bi uopće mogli osigurati financiranje – stoji u istraživanju RegioPlana. Investitori trebaju uzeti u obzir da tržište istočne i srednje Europe nije jedno, nego ga čini 17 zemalja sa svojim karakteristikama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?