Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.05.2011. u 12:00

Svi novinari postali su taoci jednoga čovjeka i njegova ustrašena i karijerom ogrnuta birokratskog duha.

Da u sebi imaju imalo ponosa i morala, čvrstine i stava, glavni urednici hrvatskih medija, a posebice novinari koji prate vjerska zbivanja, oglušili bi se o poziv na jučerašnji tradicionalni svibanjski susret vodstva Hrvatske biskupske konferencije i medijskih predstavnika. Izravan povod je komentar Glasa Koncila, samo dan uočio toga susreta, u kojemu su optuženi da su “antihrvatski, antidržavni, antidruštveni, antikatolički, anticrkveni i antivrijednosni” te da nisu nimalo slobodni. I to onako generalno, svi odreda.

Premda je javnost navikla da su glavnom uredniku toga tjednika za sve u RH krivi komunisti, ovaj put iz Miklenićevih usta progovara sam kardinal Josip Bozanić. Točnije, progovara njegova politika prema medijima, koja se od njegova dolaska u Zagreb 1997. sustavno pretvarala u nesnosan odnos, pun prezira, odbijanja i otvorene mržnje. S kardinalove strane, dakako, jer nas ima koji pamtimo kako je bilo prije. Bozanićev strah od medija pretvorio se s godinama u pravu paranoju, pa se nedavno u jednom širem biskupskom krugu naslijepo nagađalo tko, primjerice, nama plasira insajderske informacije iz Crkve. Osim što su locirane sasvim krive osobe, taj isti biskupski kružok, umjesto da se bavi efemernim zaplotnjaštvom, mogao je to doznati iz prve ruke.

Pitajući izravno konkretne novinare, dakako. No, umjesto toga, odabrani su drugi načini, pa je nedavno (nekad bivši biskup za medije) mons. Vlado Košić na Radio Sljemenu optužio medije da rade goebbelsovskim metodama, da bi prekjučer u Glasu Koncila osvanula precizno sročena optužnica za veleizdaju. I budući da je moja savjest, što se tiče te optužnice, sasvim mirna (jer nisam nikad bio ni u partiji ni u stranci, ni u KOS-u ili Udbi ili nekoj drugoj tajnoj službi), mnogi su se novinari i urednici osjetili povrijeđenima, jer su se našli na optuženičkoj klupi ni krivi ni dužni. I to baš u vrijeme kada se marljivo pripremaju za papin doček, kojega kane odraditi kao glavni događaj ove godine. Istina je bolna, a to je da današnja crkvena garnitura ne zna s medijima.

Ne zna ni sa svojim, a kamoli s onim tuđim. Mediji pak Crkvu tretiraju kao i svaku drugu javnu instituciju, pa o njoj pišu s istom dozom zanimanja i ravnodušnosti kao i prema svemu ostalome. Vremena u kojima su se vodile ideološke bitke i sporenja kroz medije kao sredstvo ataka na Crkvu sada su iza nas, no mediji su otišli dalje, a Crkva je ostala zarobljena još uvijek u tom vremenu, kada se s medijima gledala isključivo preko nišana. Odnos Crkve kao institucije s medijima trenutačno je na najnižem stupnju u posljednjih 20 godina.

Funkcionira isključivo na dobroj volji nekoliko slobodnih crkvenih ‘strijelaca’, dok oni u vrhu razbijaju glavu tko radi za koju tajnu službu. Rezultate toga istraživanja hitno treba objaviti u Glasu Koncila, i to imenom i prezimenom, jer sve drugo je farsa i prikrivanje vlastite nesposobnosti, a ponajviše nedostatka pastirskog i proročkog duha, koji se od Crkve očekuje u svim vremenima. Jer smo svi, ovako kolektivno i svi naši međusobni odnosi, postali taoci jednoga čovjeka i njegova ustrašena i karijerom ogrnuta birokratskog duha koji, budimo iskreni, nikome nije ni zanimljiv. Pa zašto bismo se onda s njim i družili.

Ključne riječi

Komentara 119

PA
patuljčica..
18:41 13.05.2011.

Sinaj To što imaš VSS znači smo da - imaš VSS. Ništa drugo. I oni liječnici što su vršili pokuse na ljudima u Auschwietzu imali su VSS. Što se tiče Mikelića - on nije vrijedan gubitka vremena. A tko volivoli nek izvoli. Što se tiče prve književnosti, gramatike ..... u okrilju crkve što ne napišeš da su tada jedino svećenici mogli biti pismeni. Ili misliš da je kmet mogao i imao vremena raditi na gramatici?

PA
patuljčica..
18:43 13.05.2011.

Križar Složila bi se sa svime što si napisao. Ali, za to su ponajmanje krivi novinari. Krivo je kapitalističko društveno uređenje u kojem je novac, profit ....na prvom mjestu. Novinari se jednostavno moraju prilagoditi okruženju u kojem rade.

PA
patuljčica..
16:28 13.05.2011.

sinaj Nije važno imaju li ili nemaju razloga nešto takvo napisati. Nešto takvo se jednostavno ne piše. Odnosno ne pišu normalni novinari u normalnim novinama u normalnim državama. Piše samo Glas koncila u Hrvatskoj. Zato što smije i može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?