Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLAVARSTVA Postoji li sukob interesa

Zašto ne predaju imovinske kartice

06.11.2008.
u 17:14

Od polovice ove godine i članovi općinskih, gradskih i županijskih poglavarstava imaju status dužnosnika, što znači da imaju obvezu predaje imovinskih kartica i ne smiju imati suvlasnički udio u tvrtki veći od 0,5 posto.

Nitko nije predao karticu
No velika većina članova poglavarstava to ne zna ili je to namjerno prečula, pa u županiji nismo uspjeli dobiti potvrdu da je ijedan član poglavarstva predao svoju imovinsku karticu saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika.

U kuloarima se, doduše, govori o masovnom prenošenju vlasništva tvrtki na supruge i rodbinu, ali pitanje je boje li se uopće poglavarstvenici toga zakona, s obzirom na to što je propisana kazna tek 8000 kuna, a na idućim lokalnim izborima ukidaju se poglavarstva. Naime, dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa donesene su ni godinu dana prije nego što će se održati prvi lokalni izbori po novom Zakonu o izboru lokalne samouprave, kada se ukidaju poglavarstva. No tim istim izmjenama uvedena je zakonska obveza da u roku od mjesec dana nakon prestanka mandata svi članovi poglavarstava moraju predati svoje imovinske kartice.

U Hrvatskoj je obvezu predaje imovinske kartice ispunilo od pet do 10 posto članova poglavarstava, bez obzira na to što ih većina smatra da ne mora sada predati kartice već tek nakon mandata. U Sisačko-moslavačkoj županiji kudikamo ih je manje to učinilo. U odgovorima iz Siska, Kutine i Petrinje te Sisačko-moslavačke županije ističe se da je riječ o osobnim odlukama članova poglavarstava te se utjecaj gradonačelnika i županice na ispunjenje zakonskih obveza dužnosnika svodi na to “kako će ih pozvati da predaju kartice”. To je u biti i istina jer oni nemaju utjecaja na njihove odluke u tome postupku.

Nisu informirani
- Nisam znala za ove izmjene zakona, no odmah ću ići ispuniti imovinsku karticu - rekla je Ljubica Ivšić, članica Poglavarstva Sisačko-moslavačke županije iz redova HSS-a.

Ni njezina kolegica iz Poglavarstva Milena Pavković-Novotny (SDP) nije znala za tu izmjenu. - Predat ću karticu, no mislim da nema svrhe to raditi jer je nisam trebala predati na početku mandata, pa se sada, na kraju neće znati kolika je razlika u mojoj imovini prije i za vrijeme mandata, što bi trebala biti svrha kartice - rekla je M. Novotny.

Želite prijaviti greške?