Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Zašto je zabranjen Hebrangov Ured za istraživanje žrtava komunizma

'14.12.2011., Trg svetog Marka, Zagreb - Sabor RH, Andrija Hebrang. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
06.10.2012. u 12:00

Matić se poslužio komunističkom metodom. Tobože, donošenjem novog zakona samo se nadopunjuje stari, dapače istraživat će se više nego ikad, samo se postojeći Ured ukida

Ništa nije pomoglo! Ni apeli Europskog parlamenta, ni traženja Vijeća Europe, ni do neba vapijuća potreba da se barem na glas izgovori istina, ni ljudsko i kršćansko pravo na zapaljenu svijeću, čak ni činjenica da je prije godinu dana postignut opći konsenzus da se istinski krene u istrage komunističkih zločina vidljiv u činjenici da su HDZ i SDP zajedno digli ruku za Zakon o istraživanju poslijeratnih komunističkih zločina. Dakle, isključivo poslijeratnih zločina! Ništa to ne znači novoj crvenoj revoluciji u Hrvatskoj koja melje sve ispred sebe, a sada je nakon temeljite pripreme došao red i na ukidanje jedva formiranog i manje od godinu dana starog Ureda.

Prije nekoliko dana ministar branitelja Fred Matić je na jednoj tribini službeno najavio donošenje novog zakona o toj problematici najavivši ukidanje starog Ureda. S obzirom na to da nije bilo moguće pronaći nikakav relevantan politički argument da se ukine taj ured, Matić odlučio se za stari trik iz partijske škole laži i demagogije. Optužio je Hebranga i Ured da su kod zapošljavanja jednog djelatnika u tom uredu prekršili zakon. Čak i da je to istina, kakve to veze ima s ukidanjem Ureda? Osim toga prigovor je lažan. Istina je da je za zapošljavanje jednog djelatnika ureda prosvjedovao čovjek koji se kandidirao na to mjesto, no inspekcija rada utvrdila je da nikakvog kršenja zakona nije bilo. Dakle, laž je da je netko tamo zaposlen mimo natječaja! Zamislite do koje razine vlast nema ozbiljnog političkog argumenta za to nasilje kad se ministar hvata takvih trikova!

Tehnologija koju je Matić primijenio školski je primjer starih komunističkih metoda. Tobože, donošenjem novog zakona samo se nadopunjuje stari zakon, sve ostaje po starom, dapače istraživat će se više nego ikad, samo se postojeći Ured ukida. Novi se zakon više neće baviti istraživanjem samo žrtava komunizma nego će se baviti istraživanjem svih žrtava Drugog svjetskog rata?! Bez obzira na to što su jedne žrtve pobrojene do zadnje, a druge žrtve uopće nisu istražene! S obzirom na to da su žrtve fašističkog terora temeljito istražene i pobrojene u zadnjih pola stoljeća, novi zakon očito traži istraživanje onog što je već istraženo i on zapravo ima očito samo jedan cilj: zakonsku zabranu da se svom snagom Ured bavi poslom koji jedini nije istražen, a to su žrtve komunizma!

Osim toga Matićev zakon se zove “zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih grobalja, grobalja žrtva Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja” premda u Hrvatskoj ne postoje nijedna druga vojna groblja osim partizanskih, koja su već istražena, uređena i održavana! Ne postoje druga vojna groblja jer su ih partizani doslovno preorali! Ne postoje ni bilo kakva druga groblja žrtava Drugog svjetskog rata u kojem se nalaze ustaše, domobrani ili bilo koja druga vojska osim partizanske niti postoje poslijeratna groblja žrtava komunističkog terora. Drugim riječima novi zakon je faktički stari zakon iz doba SUBNOR-a koji obilježava samo jedne žrtva Drugog svjetskog rata jer druge nisu istražene ni obilježene.

Dakle, Matić je zatvorio sve prilaze istini, s tekstom zakona juri u Sabor gdje ga čeka kukuriku većina, a poput sipe je ispustio crnilo u kojem kaže da se u tom uredu kršio zakon pa dok se voda ne razbistri i ne vidi se laž, novi zakon će stupiti na snagu! Fred Matić tim zakonom radi kapitalnu stvar za komunističke zločince jer dovoljno je još samo nekoliko godina da umru i zadnji svjedoci komunističkih zvjerstava nakon Drugog svjetskog rata i puna istina se nikad više neće moći saznati.

No, fascinantan je prkos koji Milanovićeva Vlada pa i Josipović iz čijeg Ureda nam Fred Matić i dolazi, pokazuje prema jasnim sugestijama Europske unije u toj temi. Naime, rezolucija Europskog parlamenta o totalitarizmu iz 2009. izrijekom kaže da se “službena politička tumačenja povijesnih činjenica ne bi trebala nametati putem većinskih odluka parlamenta, jer parlament ne može donositi zakone o prošlosti.” A naš Fred Matić tim prijedlogom zakona istraživanje i pronalaženje grobišta s posmrtnim ostacima žrtava komunizma smješta izravno u Ministarstvo branitelja, dakle točno pod neupitnu kontrolu politike, faktički u sam ustroj izvršne vlasti! Sve dijametralno suprotno traženjima iz Europe! Nije slučajno da baš nigdje u Europi ne postoji takav model, zar ne?

Na potezu je Europa jer s obzirom na to da HDZ neshvatljivo nezainteresirano prati cijeli skandal, sve je jasnije da ovdje realno ne postoji snaga koja može zauzdati Josipovićev i Milanovićev plan da zaustave kotač povijesti.

Komentara 92

OB
-obrisani-
12:24 06.10.2012.

Samo bistar i razuman političar,kojeg na ljevici nemamo,može shvatiti uzrok podijeljenosti hrvatskog društva po pitanju ratnih zločina. Dakle,neosporno je da se za zločine počinjene u Domovinskom ratu vode procesi i kažnjavaju počinitelji dok se istovremeno za zločine počinjene po svršetku WW2 samo deklarativno vode istrage te samim tim javnosti mažu oči. I nikako da shvate osnovno,dok se ne procesuiraju počinitelji komunističkih zločina, bit ćemo podijeljeno društvo. Zasigurno.

Avatar Biskup
Biskup
12:24 06.10.2012.

"Na potezu je Europa jer s obzirom na to da HDZ neshvatljivo nezainteresirano prati cijeli skandal""" A tko ti je HDZ Dujmoviću? To ti je Karamarko, onog kojem pjevaš svaki tjedan epopeje....kojeg veličaš više nego Tuđmana samog... Najveći uspjeh sotonene je što je neke uvjerio da uopće ne postoji, tako je i Karamarkov najveći uspjeh što je neke uvjerio da se razišao s Mesićem.

BE
benhur1940
12:13 06.10.2012.

Kolumna čista petica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?