Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZOV

'Zasluge' Pahorove kampanje

VL
Autor
Stojan De Prato
29.12.2008.
u 15:55

Božićne blagdane moramo iskoristiti kao predah za razmišljanje kako hitro deblokirati hrvatske pristupne pregovore, rekao je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Vrijeme za razmišljanje trebao je uzeti i novi slovenski premijer Borut Pahor kako bi Sloveniju časno izvukao iz sramotnoga gliba u koji ju je uvalio.

Pahor je, međutim, odlučan nastaviti posao što ga je Rupel započeo kao predsjedatelj Vijeća EU u prvoj polovici godine – uništavati ugled Slovenije kao najuspješnije tranzicijske zemlje. Činio je to Rupel uporno namećući na dnevni red Vijeća spor s Hrvatskom; pojačavao je svoj razorni učinak bahatošću i šovinističkim izjavama o Hrvatima, a sve je Ljubljana na kraju zaokružila diskriminacijskim vinjetama o kojima se, protivno europskome načelu dobrosusjedstva, sa susjedima nije ni pokušala dogovoriti.

Činjenica je da je Rupelu tada pomagao i Sanader inzistirajući na primjeni ZERP-a na zemlje članice EU. Iako međunarodno pravo mora dopušta Hrvatskoj proglašenje gospodarskoga pojasa, Zagreb se toga prava za zemlje članice Europske unije odrekao; tvrdnja da je potpis Hidajeta Biščevića na zapisnik o tome odricanju tek bezvrijedan autogram vrijeđala je inteligenciju slušatelja.

Hrvatska su glasila na to glasno i jasno bila upozoravala smatrajući da je glavni hrvatski – konačno, svačiji – interes istina. Za razliku od slovenskih koja Pahoru pjevaju tercu u blokadi Hrvatske. Potpisnik ovih redaka nije u njima još naišao ni na jedan glas koji bi Slovencima nastojao objektivno razložiti spor zbog granice (doduše, i u hrvatskima su se donedavna miješali Dragonja i Kanal sv. Odorika). Nijedan glas koji bi im objasnio da to što slovensko more nema izravna dodira s međunarodnim vodama ni na koji način ne ometa plovidbu. Da slovenski izlaz iz koparske luke u međunarodne vode ne vodi kroz hrvatsko more, nego kroz talijansko, dok se kroz hrvatsko u nju ulazi – kao, uostalom, i u talijansku luku Trst. Takva su jednostavno sigurnosna pravila u tome dijelu Jadrana, da se izbjegne mogućnost sudara brodova. I svi imaju pravo na neometan prolazak.

Talijanima to ne smeta – a mogli bi, kad bi se baš zainatili, i u Trst i iz Trsta kroz svoje vode. Zašto to odjednom smeta Slovencima, dapače, postaje “nacionalni interes”?!

Konačno, za spoj svojega mora s međunarodnim vodama Slovenija bi se morala na tlu proširiti do Umaga. To može pokušati samo ratom – u koji, čak kad bi se usudila, kao članica NATO-a samostalno ne smije – ili pred međunarodnim sudom.

Pahor, međutim, misli da može ucjenom. Čini se da je istinita tvrdnja da je kao europarlamentarac većinu vremena provodio u EP-ovu solariju. Ne bi li ga, umjesto Barbikom, prozvali Barackom. Iznutra se, očito, nije stigao osunčati.

I što sad? Osim sramote koju je Sloveniji nanio, Pahor je toliko zatrovao odnose među ljudima da će prva žrtva biti slovensko gospodarstvo, a zatim hrvatski turizam i tržište nekretnina – kada Slovenci počnu masovno prodavati svoje kuće i apartmane.

A kakvu korist može iz toga izvući? To što je postao veća faca od Jelinčiča? Kome?

Pahor se opravdava da Hrvatsku blokira ne bi li spriječio referendum o njezinu članstvu u Europskoj uniji. U proljetnome Eurobarometru za članstvo Hrvatske izjasnilo se 57 posto Slovenaca; 40 ih je posto bilo protiv. Hrvatske vlasti nisu u međuvremenu povukle nijedan potez kojime bi takvo raspoloženje mogle promijeniti. To što je sada, prema slovenskim anketama, 80 posto Slovenaca protiv Hrvatske, “zasluga” je samo Pahorove postizborne protuhrvatske kampanje!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?