Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Zar opet 'lomača’ za ateiste?

08.05.2008.
u 17:18

U intervjuu za jedan dnevnik u povodu 50. obljetnice svoga svećenstva don Živko Kustić izrekao je fundamentalističku tezu da je ateizam za kršćane najveća opasnost uopće. Nakon incidenta s nedorečenim izražavanjem u božićnoj propovijedi kardinala Josipa Bozanića, nakon koje se moralo pojašnjavati da se nije mislilo na ateiste, nego na pobijanje kršćanskih vrijednosti u praksi, don Kustić uopće nije relativizirao svoju tvrdu izjavu.

Nijekanje Boga nazvao je nijekanjem čovjeka i svih principa etike i dodao da ateisti koji, ako žive uzorno, mogu (ne moraju?) biti draži Bogu od vjernika koji ne žive božje. U najmanju ruku kao da je ateist u startu zločinac, pa mora dokazivati čestitost. Objektivno gledajući, svaki put kad neki od islamskih klerika kaže da je bezboštvo najveća opasnost za islamski svijet, dotičnoga se opravdano naziva islamskim fundamentalistom.

Pa, ako zdrava logika vrijedi u drugom slučaju, zašto je ne primijeniti i na prvi? U zemlji u kojoj se vjerska prava jamče ustavom, osuda prava na izostanak vjerskih osjećaja kod ateista direktan je udarac na slobodu vjerskog izražavanja, u istoj mjeri u kojoj bi to bila osuda ispovijedanja vjere u Isusa ili poštovanja Muhamedova nauka.

Osobno, kao katoliku su mi na ljestvici zala koja muče čovječanstvo daleko ispred svega ratovi, mučenja, bolesti, siromaštvo, neobrazovanost i slične stvari te ne vidim nikakvu opasnost od ateizma. U civiliziranom društvu svećenici nemaju pravo držati vjerske prodike ateistima, nego samo vjernicima. S druge strane, kad manjak čestitosti predbacuju cijelom društvu, neka se koriste metaforama koje ne vrijeđaju one drukčijih vjerskih nazora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?