Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna društva:

Lubanje i kosti iz kripti Yalea upravljaju SAD-om

Former U.S.  President George W. Bush waves as he departs the stage after speaking at the U.S. Chamber of Commerce Mission Transition summit, to discuss creating employment opportunities for post-9/11 veterans and military families in Washington June 24,
Foto: Reuters/PIXSELL
07.07.2015.
u 13:00

Povijest tajnih društava na američkim sveučilištima seže još u 1776. godinu kada je osnovana Phi Beta Kappa, tajna organizacija studenata koja je u svoje redove primala samo odabrane, najbolje studente.

Kada su se u američkoj predsjedničkoj kampanji 2004. godine sučelili George W. Bush i John Kerry, na površinu su ponovno isplivale priče o moćnim tajnim društvima koja podupiru pojedine političke kandidate. No ovaj put radilo se o tajnom društvu koje je interesno bilo povezano s oba kandidata. I Bush i Kerry bili su studenti na prestižnom američkom sveučilištu Yale i obojica su pripadali Lubanjama i kostima (Skulls and bones), organizaciji čije je djelovanje obavijeno velom tajne i čiji su pripadnici nakon fakulteta uglavnom postali uspješni političari, poslovni ljudi i moćnici u različitim društvenim strukturama.

Povijest tajnih društava na američkim sveučilištima seže još u 1776. godinu kada je osnovana Phi Beta Kappa, tajna organizacija studenata koja je u svoje redove primala samo odabrane, najbolje studente. Djelovali su na sedam sveučilišta, a kada su 1832. izašli iz tajnosti, dvojica studenata na Yaleu William Huntington Russell i Alphonso Taft (otac predsjednika SAD-a Williama Tafta), osnovali su novo tajno društvo Lubanje i kosti. Neki od studenata koji nisu primljeni u društvo osnovali su svoja tajna društva pa ih na Yaleu tako djeluje osam od kojih su najpoznatiji: Lubanje i kosti, Svitak i ključ i Vučja glava. Sva ta društva povezuje tajni obred inicijacije i tajnost sastanaka koji se održavaju u kriptama sveučilišta. Ceremonija prihvata novih članova javna je i pomalo teatralna, jer stari članovi prekriveni tamnim kukuljicama i bijelim maskama izabrane kandidate vezanih očiju vode do ulaza u kriptu, no što se događa nakon toga, nije poznato. Zanimljiv je i takozvani Tjedan tapšanja kada se potencijalnog kandidata na hodniku sveučilišta potapša po ramenu i šaptom ga se pita Skulls&bones, yes or no?

Jedna od tajni koja je nedavno otkrivena i potvrđena jest da su članovi društva 1918. ukrali lubanju poglavice Geronima i prenijeli je u svoju kriptu. Geronimo u organizaciji predstavlja simbol otpora Indijanaca ekspanzionističkoj politici u SAD-u. Na temelju čega starije generacije biraju nove članove nije poznato, kao što nije poznat ni puni sastav Lubanja. Pretpostavlja se kako društvo raspolaže s nekoliko milijuna dolara koji im uvijek stoje na raspolaganju za projekte i stipendije članova koji su redom elitni studenti i potencijalni pripadnici društva po podrijetlu. Ono što se zna jest da je ovo tajno društvo dalo tri američka predsjednika, trideset senatora, više desetaka diplomata i veleposlanika te brojne biznismene, liječnike, medijske mogule... Također se zna da njihove veze traju doživotno, pa ne iznenađuje podatak da je čak 11 članova Busheva kabineta bilo iz redova Lubanja. To je ono što se zna. Možemo samo nagađati o onome što se ne zna i koliko povezanost članova utječe na donošenje ključnih odluka u SAD-u, ali i šire. 

>> Stari Egipat kao kolijevka inicijacije: Ozirisovi misteriji put u tajnu vječnosti

Komentara 8

Avatar Ironman0105
Ironman0105
15:50 07.07.2015.

da....a kod nas vlada isto takva, ali srednjeskolska tajna organizacija sigma-kapa-jota, ili skraceno SKJ, koja tu proizvodi kosture i lubanje, ne cuva ih u kriptama. Pa je tajna organizacija dala zadatak svojoj "novinarki" nek nam malo ispire mozak s svjetskim teorijama zavjere, da jos malo skrenemo pogled s nase stvarnosti i omogucimo im da uhlijebe jos par svojih clanova.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:30 07.07.2015.

Pa tako je i kod nas, naš precednik Josipović je isto sin poznatog člana organizacije "Lubanje, kosti, Huda jama".

DM
dr_max
16:04 07.07.2015.

A ono sto nije napisala vicna nam novinarka je da se tajne dobro cuvaju posto je ekipa redovito uslikana u homoseksualnim akcijama pa jedan drugog ucjenjuju tim slikama. Detalji o tome su dostupni na netu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije