Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVE ČINJENICE

Ovo sigurno niste znali o žvakaćim gumama

Žvakaća guma
Foto: Shuttershock
1/4
31.10.2016.
u 17:12

Pravo širenje dogodilo se početkom 20. stoljeća, a 1904. godine mladi su odlazili na 'tulume žvakaćih guma'.

Kada je žvakaća guma prvi put postala trend u SAD-u, dio građana smatralo je kako će ovaj, kako su ga nazivali, "vulgarni hit" ubrzo nestati. No, to se nije dogodilo i žvakaća guma samo se razvijala i postala dostupna u svakom dijelu svijeta.

"Žvaka" je nastala u Meksiku, a u SAD-u ju je predstavio 1886. godine Thomas Adams, no tada nije bila ni blizu kakvu je poznajemo sada.

Ona se radila od "chicle", bijelog lateksa koji je dolazio iz kore stabla Sapodilla. Do 1890. godine prirodni lateks uvozio se u velikim količinama u SAD kako bi se radila slatka žvakaća guma.

Adams je kuhao chiclu sve dok nije postala mekana kao tijesto za kruh nakon čega je od toga napravio duge trake koje je rezao na male komadiće. Tada nije bio dodavan nikakav okus, a svoj proizvod slao je u trgovine sa slatkišima kako bi se dijelile besplatno uz kupnju bombona. Djeca su odmah prihvatila proizvod te su dolazila po još. 

Žvakaća guma s okusom počela se proizvoditi 1871. godine kada je u proizvod dodao biljku slatki korijen. Kasnije je dodavao različito voće i ubrzo je došlo do postavljanja prvog aparata za žvakaće gume. Do kraja stoljeća pojavili su se novi proizvođači i uskoro su se reklame počele pojavljivati u novinama. Tada je tržište "podivljalo".

Uskoro su i žene počele žvakati, no viši sloj to je vidio kao ružnu naviku, slično kao žvakanje duhana kod muškaraca. Čak se govorilo i o organiziranju društva koje bi se borilo protiv žvakanja.

Na ovim prostorima poznate žvakaće gume, Wrigley, pojavile su se 1891. godine kada je William Wrigley Jr. odlučio davati štapiće žvakaće gume svakom kupcu sode bikarbone. Kada je vidio da se ljudima to sviđalo, i on se bacio u veliku proizvodnju. Ubrzo je predstavio veliki broj žvakaćih guma raznih okusa.

Pravo širenje dogodilo se početkom 20. stoljeća, a 1904. mladi su odlazili na 'tulume žvakaćih guma'. Svatko je morao donijeti paket žvakaćih guma. Žvakali su gume sve dok nisu postale mekane nakon čega su to koristile kao masu za modeliranje.

Ubrzo je uslijedio izvoz žvakaćih guma u druge zemlje svijeta i neke zemlje to su lako prihvatile, no u Engleskoj je dio više klase izražavao revolt protiv "amerikanizacije zemlje".  

>> 30 činjenica koje (ne) znate o kavi, piću starom tisuću godina

>> Može li žvakaća guma zamijeniti pranje zubi pastom

Komentara 1

Avatar TheJack
TheJack
23:19 31.10.2016.

"rezao na male komadiće" - Doista pismeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije