Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rano prepoznavanje

Otkriće osječkih znanstvenika pomoći će tisućama oboljelih

laboratorij
kristina štedul fabac/pixsell
22.01.2013.
u 14:48

Ovim otkrićem Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će uskoro biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih se sumnja na MODY podtip dijabetesa.

Znanstvenici tvrtke Genos otkrili su novi biomarker za točnu detekciju podvrste dijabetesa u pacijenata koji boluju od ove bolesti, a rezultate je objavio vodeći svjetski časopis za dijabetes “Diabetes”.

Ovim otkrićem Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će uskoro biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih se sumnja na MODY podtip dijabetesa. Riječ je o relativno malom broju pacijenata, njih oko pet posto od onih kojima je dijabetes dijagnosticiran prije 45. godine. No rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa jako je važno budući da oni trebaju drukčiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija, piše Glas Slavonije.

- Ovaj podtip je relativno rijedak, no kako je dijabetes vrlo čest, očekujemo da u Hrvatskoj ima između 2.000 i 4.000 pacijenata koji boluju od te bolesti, a pogrešno se vode kao pacijenti s dijabetesom tipa I ili tipa II. Na temelju ovog otkrića upravo pripremamo veliki projekt koji će omogućiti rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa i njihovo pravilno liječenje - najavljuje dr. Edita Pape-Medvidović sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac u Zagrebu.

Za navedeni biomarker tvrtka Genos ima trećinu patentnih prava, a za to otkriće je nedavno bila i finalist Europske nagrade za inovacije.

- Moderne analitičke metode sve nas više približavaju nečemu što nazivamo “Personalizirana medicina”, odnosno točno prepoznavanje tipa bolesti i terapija prilagođenih svakom pojedincu. Moja istraživačka grupa istražuje glikane već više od 20 godina te smo danas jedna od vodećih grupa u svijetu na tom području. U sklopu više velikih međunarodnih konzorcija ispitujemo glikane kao biomarkere u više različitih bolesti, te uskoro očekujemo objavu još nekoliko rezultata poput ovog, optimističan je dr. Gordan Lauc, redoviti profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i vlasnik tvrtke Genos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije