Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv zika virusa

Nuklearnim zračenjem sterilizirat će mužjake opasnih komaraca

komarac
Foto: Robert Antić/PIXSELL
10.03.2016.
u 06:30

Za ovaj projekt Međunarodna agencija za atomsku energiju odlučila je izdvojiti tri milijuna eura

U borbu protiv opasnog Zika virusa odnosno komaraca koji ga prenose uključila se i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja će osigurati tehnologiju kojom bi se radioaktivnim zračenjem sterilizirali komarci u državama Južne Amerike pogođenima epidemijom ovog opasnog virusa.

Za ovaj projekt IAEA je odlučila izdvojiti tri milijuna eura. Brazilski stručnjak za insekte, inače zamjenik direktora agencije, objasnio je kako je važno kontrolirati populaciju komaraca jer se tako zapravo kontrolira virus.

IAEA razvija tehnike steriliziranja insekata kako bi se borila protiv poljoprivrednih bolesti i nametnika kao što su komarci iz roda Aedes koji prenose Zika virus. Muške komarce zato će izložiti kratkotrajnom zračenju prije nego što ih oslobode i puste u prirodu kako bi se parili sa ženkama, a radit će se o oko milijun komaraca tjedno.

Tom metodom smanjit će populaciju komaraca, a najprije će se primijeniti u Brazilu u rujnu ove godine. Opremu će svim državama osigurati IAEA.

>>Kata Krešić iz HZJZ: Moramo biti krajnje oprezni oko zika virusa

>>7 stvari kojih trebate znati o virusu Zika

Ključne riječi

Komentara 2

DJ
djsebastijan
18:58 10.03.2016.

Uh sta ako sterilizacija neodradi ?? Pa nastanu nuklearni mutanti veliki kao rode??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije