Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljena top lista

Koje su najbolje putovnice na svijetu: njemačka prva, švedska druga, a hrvatska?

putovnica-svijet
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.02.2016.
u 09:40

Na vrhu ljestvice je Njemačka s čijom se putovnicom može ući u 177 zemalja

Konzultantska tvrtka Henley & Partners objavila je najnoviju listu najboljih i najgorih putovnica prema Indeksu viznih ograničenja.

Kako navode u izvješću, svijet je sve globaliziraniji i sve više ljudi zbog posla i načina života putuje. Onima koji imaju putovnice zemalja s manje viznih sporazuma dodatna putovnica otvara više mogućnosti. Takva druga putovnica poslovnim ljudima daje pristup globalnom tržištu.

No, iako se u svijetu povećava mobilnost i međuovisnost, još uvijek ima velike razlike među zemljama u slobodi putovanja. Potreba za vizom snažno se odražava na odnos među državama, njihove diplomatske odnose, međusobne vizne dogovore, sigurnosne rizike te rizike kršenja viznih i imigracijskih pravila.

Na vrhu ljestvice prema Indeksu viznih ograničenja je Njemačka s čijom se putovnicom može ući u 177 zemalja od njih 218 koje su se analizirale, dok je na drugom Švedska s ulazom u 176 zemalja. Treće mjesto dijele Velika Britanija, Finska, Francuska, Italija i Španjolska.

Hrvatska se na ljestvici za 2016. nalazi na 24. mjestu, dok je na listi Henley&Partnersa za 2015. i 2014. bila na 22. mjestu. Slovenija je na 12. mjestu, a Srbija na 43. mjestu.

Na dnu ljestvice nalaze se Somalija, Irak, Pakistan i Afganistan.

TOP LISTA zemalja s najboljim putovnicama:

1. Njemačka

2. Švedska

3. Finska, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija

4. Belgija, Danska, Nizozemska i SAD

5. Austrija, Japan i Singapur

6. Kanada, Irska, Luksemburg, Norveška, Portugal, Južna Koreja, Švicarska

7. Grčka, Novi Zeland

8. Australija

9. Malta

10. Češka, Mađarska, Island

11. Slovačka

12. Lihtenštajn, Malezija i Slovenija

13. Latvija

14. Estonija i Litva

15. Poljska

16. Monako

17. Cipar

...

24. Hrvatska

43. Srbija

>> Objavili koje su najmoćnije putovnice na svijetu. Pogodite na kojem je mjestu hrvatska

Komentara 36

DO
dobarsavjet
10:11 25.02.2016.

Ako smo mi 24, šta vas briga na kojem je mjestu Srbija, jel to nama važno da smo samo ispred Srbije?, a na kojem je mjestu Albanija?

TO
tolitol
10:31 25.02.2016.

Hrvatska je, primjerice, ispred Izraela, Rusije i Meksika te je u gornjoj četvrtini ljestvice. Najgora je doduše među zemljama EU-a, a mogla bi više kad bi hrvatska diplomacija agilnije djelovala u Africi u koju se, nesumnjivo, dosta Hrvata zapućuje. ;) Istina je da Hrvati danas mogu putovati kamo god žele u zapadnom svijetu. Iznimka je SAD no i to bi trebalo jednog dana biti riješeno. S crvenim jugopasošem morali smo imati vize čak i za Njemačku krajem osamdesetih, a mogli smo putovati u Togu, Benin i slične zemlje. Nije dakle sve u brojki. Bitna je i kvaliteta.

TO
Tomislav
10:04 25.02.2016.

autor clanka sugerira da je sve ok dok smo bolji od srbije. evo dajemo lijevo mudo ako ce srbiji uzet oba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije