Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što vam je draže

Halloween ili Holywin - metla ili molitva?

Noć vještica,večera,obitelj Lutz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
31.10.2014.
u 23:01

Maskirate li se u vještice ili oboružavate krunicom večeras?

Noć vještica dan je uoči blagdana Svih svetih koji svoje korijenje ima u mitologiji i poganskim običajima. Slavi se u mnogim zemljama, a posljednjih godina sve je više popularan i u našem društvu.

Tako se i večeras diljem Hrvatske mnogi maskiraju u vještice, rezbare bundeve dok mališani u SAD-u kucaju na sva vrata u susjedstvu kako bi ''nažicala'' pokoji slatkiš. Taj običaj poznat je pod nazivom ''trick or treaters'' no, sudeći po mini anketi koju je proveo Independent, ''živcira'' mnoge Amerikance koji, baš kao i u vrijeme naših maškara, svojevoljno ogluše na zvonjavu ili kucanje po vratima.

Stoga je čak 50,4 posto ispitanika otvoreno priznalo da večeras neće otvoriti vrata i udijeliti slatkiše mališanima. 42,4 posto će to učiniti drage volje, a samo 2,6 posto umjesto bombona udijelit će novac. 4,6 posto odlučilo je otvoriti vrata i maskiranim mališanima poručiti da odu. Dok će u SAD mnogi večeras dvojiti o sudjelovanju u Noći vještica, postoje i oni za koje dvojbe nema.

Poganski je to običaj kojeg treba zaobilaziti u širokom luku, mišljenja su oni koji večeras skupnom molitvom sudjeluju u Holywinu. To crkveno bdijenje uoči Svih svetih od 2003. godine mladi prakticiraju u sve većem broju župa u Hrvatskoj kako bi se oduprijeli prevladavajućem poganskom običaju

Kojem ćete se večeras pridružiti?

>>Molitvom protiv Noći vještica ili Haloweena

>>Noć vještica i Svi Sveti - Poganski korijeni poznatih globalnih svetkovina

Komentara 7

MA
MajorAussie
09:42 01.11.2014.

Molitva i Bog. Ostalo je sve nebitno i gubljenje vremena. Samo pozitivno, bez frustracija.

UN
unekomdrugomzivotu
09:07 01.11.2014.

Poganski je to običaj kojeg treba zaobilaziti u širokom luku, MISLITE NA OTVORENE TRGOVAČKE CENTRE mišljenja su oni koji večeras skupnom molitvom sudjeluju u Holywinu. To crkveno bdijenje uoči Svih svetih od 2003. godine mladi prakticiraju u sve većem broju broju župa u Hrvatskoj kako bi se oduprijeli prevladavajućem poganskom običaju HODOŠČAŠĆA TRGOVAČKIH CENTARA bolesna smo nacija zamaramo se glupostima lažemo sami sebe ,veći smo vjernici od Pape

MM
marko.matutinovic
21:03 01.11.2014.

Strasno. Poganski obicaji sto ce li biti sa nama???? :)) vremena se mijenjaju na srecu a crkva se koprca jer gubi utjecaj nad ovcama. U zadnje vrijeme sve se demonizira u ocajnickom potezu da se odupre promjenama koje su prirodnee i proizvod vremena. Bog jos nikom nije pomogao kad ga ljudi zicaju kroz molitvu tako da je korisnije zicati slatkise i lovu jer bar dobijes nesto konkretno :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije