Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planet insekata

10 najčudnijih navika kukaca koje nas fasciniraju

skakvci
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
17.12.2013.
u 14:49

Od sinkroniziranih treptaja krijesnica do procesija gusjenica, priroda je prepuna malih čuda koja zadivljuju ili šokiraju

Priroda jest zastrašujući krajolik ispunjen neizrecivim nasiljem koje životinje i insekti čine radi preživljvanja. No kada se stvari promotre izbliza, nude drukčiju sliku koja odiše ljepotom i začudnošću. Čak i kada nismo u stanju razumjeti sve njihove porive i nagone, insekti nam lako mogu zaokupiti pažnju, a svojom upornošću, brigom o kolektivu i izgradnjom podsjetiti na nas same. Mnogo je takvih primjera, a stranica listverse.com donosi deset koji nas najviše iznenađuju.

10. Sinkronizirane krijesnice

Savršeni treptaji krijesnica prizor su koji noću sve ostavlja bez daha. Proizvode ih tijekom rituala parenja, no znanstvenici ne uspijevaju dokučiti kako su sve jedinke roja u mogućnosti uskladiti pulsiranje svjetla.

9. Procesija gusjenica

Gusjenice su velike štetočine, a često ih se može vidjeti dok se kreću grupno u ''vlaku''. U toj procesiji prema izvorištu hrane sudjeluje i do nekoliko stotina jedinki čija tijela kada se povežu čine neprekinuti niz od nekoliko metara.

8. Mravlje ''minsko polje''

Allomerus decemarticulatus vrsta je mrava koja živi u Amazoni. Dok drugi mravi tragaju za hranom, amazonski čekaju da im njihova sama dođe ili bolje rečeno upadne u zamke koje postavljaju na lišće. Jednom kada kukac upadne u ''minsko polje'', nema mu spasa. Mrav stražar šalje poruku ostatku skupine koja se u tren oka sinkronizirano baca na plijen, često i do 10 puta veći od njih samih. Nakon što ga onesposobi za borbu, sljedi brutalno mrcvarenje sve dok ga ne pojedu.

7. Mravi uzgajivači gljiva

Dok amazonski tragaju za idealnim lišćem kako bi na njemu postavili zamku za plijen, mravi koji obitavaju u tropskim šumama lišće koriste za uzgoj gljiva! Osim što su sposobni pripremiti gnojivo i kompost, ovi mravi imaju i posebne zaposlenike u koloniji zadužene za lizanje gljiva. Tim činom uništavaju se bakterije i spore ostalih gljiva.

6. Električna navigacija

Život cvjetova danonoćna je krvava borba za opstanak. Stoga su pupoljci razvili desetke signala kojima privlače oprašivače kao što su bumbari. U njih se ubraja i električno polje kojeg svaki cvijet stvara oko sebe i čiji napon bumbari mogu razlikovati zahvaljujući razvijenom sustavu električne navigacije. Tako i zapamte napon onoga cvijeta koji sadržava najfiniji nektar. Zanimljivo je i to da cvijet pojačava napon kada je okupiran i ponovo ga slabi nakon što bumbar odleti s njega.

5.  Čupavi trol

Biolozi su na Surinamiju nedavno otkrli insekt Nimfu. Zanimljivo je što mladi primjerci na pozadini imaju izrasline koje izgledaju kao voštana kosa lutki trolova, popularnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Iako nisu sigurni, znanstvenici pretpostavljaju da im kosa služi za zavaravanje protivnika i pomaže pri skakanju i bijegu od predatora.

4. Mravi matematičari

Mravi možda nemaju kalkulatore, ali to ne znači da im je računanje potpuna nepoznanica. Baš kao i zrake svjetlosti koje se kroz prostor kreću najbržom mogućom stazom, što ne znači nužno i najkraćom, mravi su sposobni uvidjeti najbrži put do izvora hrane. Kako bi ga prevalili, kreću se u koloni i biraju najpogodnji teren za prelazak.

3. Skakvci kanibali

Jedinke vrste skakavaca koju u Sjevernoj Americi nazivaju mormon često su prisiljene pribjeći kanibalizmu kako bi preživjele. Događa se to kada skakavci u rojevima krenu u potragu za proteinima. Svaka jedinka dnevno prevali do kilometar i pol, no nahrane se samo oni koji su na vrhu kolone i prvi dolaze do hrane. Kako dan odmiče, tako ih oni koji se kreću iza njih počinju savladavati i jesti. Znanstvenici smatraju da ta kombinacija straha od vlastite vrste i gladi uzrokuje najveće migracije tih insekata u zemlji.

2. Homoseksualnost među insektima

Vjerovali i li ne, neke vrste kukaca često pribjegavaju istospolnim odnosima. Razlog tomu je što su insekti zbog stalnih prijetnji grabežljivaca nad glavama, razvili brz i prljav način parenja. U takvim situacijmama, mužjak se nerijetko baci na drugog jer na njemu osjeti miris ženke s kojom je ovaj prethodno imao odnos. Neselektivnost je evolucijom kod nekih kornjaša dovela i do stvaranja organa koji podsjećaju na ženske spolne organe. Na taj način izbjegavaju da ih se ''ubode'' na krivom mjestu. Zanimljivo je i da se neki mužjaci namjerno bacaju na druge, u nadi da će žrtva njihovu spermu tijekom sljedećeg snošaja unijeti u ženku.

1. Mravi koji jedu računala

Da, postoje i takvi mravi. Nastanjeni su u jugoistočnim državama SAD-a i nazivaju ih ''ludim mravima''. Nejasno je što ih privalči u elektronici, no teško ih se riještiit kada se uvuku u kablove. Primjerak koji nastrada od strujnog udara kemijskom rekacijom šalje poruku ostalima koji dolaze do električnog izvora kako bi osvetili njegovu smrt. U takvim uvjetima, u opasnosti su sve sprave, od televizora do mobitela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije