Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žustra rasprava Sopoćana zbog tenisica na grani

Što znače tenisice na stablu u Kovačićevoj ulici, pitaju se stanovnici Sopota.
20. ožujka 2019. u 09:32 5 komentara 777 prikaza
tenisice na stablu

Stanovnike Sopota iznenadilo je i izazvalo popriličnu polemiku ovih dana stablo ukrašeno tenisicama u Kovačićevoj ulici. Što bi tenisice na ogoljelim granama mogle značiti? Ne znaju što da misle te su se po društvenim mrežama ispod slika novoukrašenog drveta raspisali što bi desetak pari starih tenisica koje ukrašavaju granje moglo značiti.

Guliver PROMO Koji je prvi znak proljeća?

Tako neki smatraju da je riječ o dileru koji na ovakav način “obavještava” da je dobio novu robu, dok drugi misle da je neobično ukrašeno drvo rezultat dječje igre. Naravno, ima i onih koji paničare i prizivaju komunalnog redara – što, naime, ako tenisice padnu i ozlijede nekog prolaznika ili oštete nečiji automobil – te traže da službenici maknu tenisice.

Također, neki stanovnici Sopota žale se kako sad osim smeća po pločnicima imaju i smeće u zraku te sarkastično predlažu onima koji su bacili tenisice u zrak da ih skinu s drveta i nose oko vrata ako im je već do originalnosti umjetničkog izražavanja.

– Kakva je to umjetnost, smeće bacati po granju drveta – pišu po društvenim mrežama protivnici nove umjetnosti.

australska policija POGREŠAN POTEZ Policija je misterij star 26 godina riješila uz pomoć odbačene maramice

No prizor gdje tenisice vise sa drveta, semafora ili električnog voda sigurno ste vidjeli u nekom američkom filmu ili svjetskoj metropoli. Riječ je o shoefitiju – shoe (cipela) plus grafiti, a tvorac tog pojma je Ed Koehler koji je u visećim tenisicama vidio sličnost s grafitima koji, osim umjetničkog izraza, mogu značiti i povezanost s uličnim bandama koje na taj način obilježavaju svoj teritorij.

O visećim tenisicama snimljen je i dokumentarac “The Mistery of Flying Kicks” autora Mathewa Batea koji je pružio još nekoliko objašnjenja što tenisice koje vise s vodova, semafora ili drveća znače. Tako kaže da neki velike životne događaje obilježavaju upravo bacanjem tenisica u zrak – poput uspjeha na privatnom ili poslovnom planu te slavljenja kraja školske godine.

Počeli radovi za Zagreb na Savi

RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • vorda400:

  Da to je najbitnija urota u N Zagrebu a nitko ne pita kak je rotor poskupio za 100 milijuna kuna

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Klinci kad završe školsku godinu bacaju tenisice koje su prerasli.

 • autoritet:

  Znači, bacanje smeća po stablima je umjetnost? Ma opet, ima i puno budalastijih stvari koje se smatraju umjetnošću.