Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završili blagdani

Zrinjevac počeo odvoz 60 tisuća božićnih drvaca

06.01.2013., Zagreb - Na blagdan Bogojavljanja velik broj gradjanja bacio je svoja drvca ispred zgrada. Radnici Cistoce ce ih u nekoliko narednih dana ukloniti. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
07.01.2015.
u 09:15

Odbačena drvca se usitne i u kompostanama pretvaraju u gnojivo koje se zatim koristi za njegu gradskog zelenila

Na Sveta tri kralja, jučerašnji blagdan, počelo je i skidanje nakita s božićnih drvaca, a Zrinjevac danas počinje s njihovim odvozom. Građani trebaju odložiti drvca na zelene površine kako bi kamioni imali pristup te paziti da drvca ne smetaju prolaznicima.

Oni koji imaju živa, zasađena drvca, neće ih bacati, stoga iz Zrinjevca poručuju da ih građani ne pokušavaju sami presaditi na neprikladne zelene površine, već pozivaju građane koji imaju drvca s korijenjem da nazovu broj telefona 01/6598 891.

Zrinjevac će se pobrinuti da drvce bude stručno presađeno na odgovarajućem mjestu, i da bude uneseno u digitalni katastar gradskog zelenila, o čijem se fundusu brine upravo Zrinjevac.

U Zagrebu se nakon božićnih blagdana skupi oko 60.000 odbačenih drvaca. Najveća količina prikupi se u prva dva tjedna od početka prikupljanja, a ostatak do kraja siječnja. Božićna drvca se odvoze na kompostane te se usitnjavaju i nakon godinu dana procesom kompostiranja dobiva se organsko gnojivo koje se zatim koristi za njegu gradskog zelenila.

Građani mogu drvca i sami odnijeti u kompostane na Markuševcu i Jakuševcu. Pogrešno odložena stabalca sankcionirat će komunalno redarstvo.

Komentara 2

MI
mirkoP
10:36 09.01.2015.

Negdje sam procitao da kompost od crnogorice i nije najkvalitetniji. Ispod crnogoricnih stabala ni trava ne raste. Takodjer sam procitao da se od jedne bozicne jelke sagorijevanjem dobiva bioelektricne energije dovoljno za 3-4 pranja vesa u vesmasini. Sto je bolje?

Avatar Duran Duran
Duran Duran
13:05 09.01.2015.

Nakon fresh grass,old wood, tangerine i orangine dolazi pino silvestre.....krasni mirisi....ko kaže da na Jakuševcu smrdi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije