Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zrinjevac će raskrčiti šikaru i urediti novo izletište u Blatu

Najavljena je gradnja i nadogradnja 48 vrtića i 39 škola kao i spomenici Tuđmanu i domovini
09. listopada 2015. u 10:00 1 komentara 395 prikaza
07.10.2015., Zagreb - Prostor oko ne dovrsene Sveucilisne bolnice uskoo bi se trebao preurediti u park. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Više od dva desetljeća zapušteni prostor oko Sveučilišne bolnice u Blatu, čije je dovršenje ujedno i predmet predizbornih obećanja brojnih političara, do Božića će biti uređen u izletište, i to po uzoru na Bundek. Jedna je to u nizu instinktivno smišljenih odluka gradonačelnika Milana Bandića, odaslanih Zagrepčanima u pravi trenutak – pred parlamentarne izbore. I dok zapušteni kompleks bolnice i dalje zjapi prazan, a gradonačelnik poručuje kako o njemu neće govoriti pred izbore, 90 hektara zelenila oko objekta uredit će Zrinjevac.

Proračunskim novcem, naravno, jer je to, kako gradonačelnik uvijek obrazlaže najavljene projekte, želja građana.

Problem divlji deponiji

– Mi smo parcelu već pregledali i parcelizirali, a od sljedećeg tjedna onamo dolaze i teški strojevi te idemo u raščišćavanje šikare i planiranje terena – kazao je Igor Toljan, direktor Zrinjevca. Objasnio je da će ostaviti drveće deblje od 10 centimetara i da će im najveći problem biti divlji deponiji otpada i rupe iz kojih je vađen šljunak. Plan je pak sve to izvesti u 50-60 dana, odnosno do Božića, a za usporedbu o kolikom je zahvatu riječ, dovoljno je spomenuti da je Bundek, koji je uređivan godinu i pol dana, manji, odnosno površine je 70 hektara.

Iz Grada su objasnili da za sada nije plan dodavati nove sadržaje, već teren očistiti i dozvoliti građanima da ga koriste za šetnje, izlete i šetnju s ljubimcima dok ne počne gradnja termi ili se kompleks bolnice stavi u funkciju. Uz najavljeno novo izletište Zagrepčanima je gradonačelnik Milan Bandić u posljednjih nekoliko dana obećao još štošta – najsvježije su obećanje tako niži računi za odvoz komunalnog otpada, i to od 1. studenoga. Najavljeno je smanjenje i do 85 posto, ovisno o kućanstvu – no građani su se toga već naslušali.

Jeftiniji odvoz otpada

Još od kraja prošle godine. Podsjetimo, tada su računi zbog novog načina obračuna otpada trebali biti umanjeni, no građanima nije potpuno osigurana infrastruktura kako bi ih, po modelu odvojenog skupljanja otpada i najavljenoj naplati po volumenu mogli umanjiti – sami sebi.

Dapače, pristigli su im nakon legalizacije objekta i retroaktivni računi pa i pismo gradonačelnika Bandića s isprikom. Zato će, najavio je to gradonačelnik, osvježiti kadrovsku službu u Čistoći kako bi se zacrtani planovi ostvarili. I dok sa svojom strankom "Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti" gradonačelnik ne ide samo sudjelovati, već, uvjeren je, i pobijediti na parlamentarnim izborima, Zagrepčanima je obećana i gradnja i nadogradnja 48 vrtića i 39 škola. S rokom gradnje do 2020. Uz to je na listi projekata i spomenik dr. Franji Tuđmanu i spomenik domovini na površini između KD Vatroslava Lisinskog i gradske uprave

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar japunduša
    japunduša:

    Vrtići,škole,šetnice,fontane, a sve veća potreba za hospicijima,prenoćištima za beskućnike,staračke domove.Baš "instinktivno". Prije impulzivno.