Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebački pogrebnik objasnio zašto su pogrebi strahovito poskupili i otkrio kako se kreću cijene

Nažalost, smrtnost je u 12. mjesecu prošle godine bilo znatno povećana, mislim oko 120 posto, kazao je Zoran Žic iz Udruge pogrebnika.
11. veljače 2021. u 14:01 47 komentara 13855 prikaza
Zoran Žic
Foto: Večernji TV
Pogledajte galeriju 1/5

Od 2019. godine usluge pogreba povećane su za 2000 kuna. To je izazvalo negodovanje građana, ali i pogrebnika koji su na sastanku s zagrebačkom tvrtkom Gradska groblja uspjeli dogovoriti korekciju cijena. O tome je u intervjuu za Večernji TV govorio Zoran Žic, potpredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika Grada Zagreba. Intervju je vodila novinarka Lana Kovačević.

vrijedi od ponedjeljka Grad održao hitan sastanak s pogrebnicima: U Zagrebu se ipak snižavaju cijene sprovoda

"Mi kao udruga išli smo s nekoliko prijedloga, da naprave jednu korekciju cijena s obzirom na naša iskustva s ožalošćenim građanima, ono što je sad razlika je nekih od 600 do 800 kuna. Sada je došlo do te korekcije i zadovoljni smo", kazao je Zoran Žic, potpredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika Grada Zagreba.

" Kod svake organizacije pogreba morate koristiti dvije usluge. Jedna je gospodarska tržišna, a druga komunalna. Ovdje je poskupjela ova komunalna usluga samo na groblju, dok ovu gospodarsku tržišnu obavljamo mi pogrebnici. Za jedan prosječan pogreb morate imati lijes, morate odabrati garnituru koja ide u lijes, još jedan dio pogrebne opreme, od nadgrobnog znaka, križa, osmrtnica, ali onda morate vidjeti za nekakvo cvijeće, zatim da li će biti kakva glazba na pogrebu i kada tome pridodate najpovoljnije grobno mjesto koje se može naći s troškovima kompletnim gradskog groblja ispod 15 tisuća kuna ne može biti pogreb", naglasio je Žic. "To je najjeftiniji pogreb, čak i uz ovu korekciju cijena", dodao je.

Kazao je da je u prosjeku Zagreb skuplji za oko 20 posto što se tiče cijena pogreba od ostalih gradova, ali da se tu i brojne druge stvari trebaju uzeti u obzir.

"U 2019. godini išlo se u poskupljenje troška ukopa, a drugo poskupljenje je išlo za održavanje groblja, odnosno grobne takse", objasnio je Žic. "To je poskupjelo 100 posto, a građani su to osjetili u travnju 2020. kada su počeli dobivati prve uplatnice za održavanje svojih grobova", dodao je Žic.

RADE PO STROGIM UPUTAMA WHO-a Priča hrvatskog pogrebnika: Zaražena tijela stavljamo u troslojne vreće i metalni lijes

"Smatrali smo da treba poskupjeti grobna taksa, to je nekih 100 kn godišnje, ali smo isto tako smatrali da povećanja cijena ukopa nije trebalo biti", objasnio je.

Utjecaj koronavirusa na posao pogrebnika

"Nažalost, smrtnost je u 12. mjesecu prošle godine bilo znatno povećana, mislim oko 120 posto. Morali smo povećati broj vozila i djelatnike. Radili su i više od osam sati dnevno. Sada se to smanjilo. To je oko 30-ak pogreba dnevno", kazao je Žic.

Zaštitna oprema

"U početku je bilo stresno, zaštitne opreme je bilo malo. Imali smo male zalihe, jer smo i prije preuzimali osobe koje su preminule od zaraznih bolesti. To je izgledalo strašno, malo smo se bojali u početku zbog ovih slika koje su pristizale. Razlika je sada,  i kod samog pristupa preuzimanja tijela, laganije je nego prije", dodao je Zoran Žic.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Stipan:

  Bogaćenje na tuđoj tugi, nevolji i žalosti. Prokleti bili.

 • uhljeb u holdingu:

  A zašto je Bandić udvostručio cijenu održavanja grobnih mjesta bez objašnjenja i najave ? valjda zato da može dovesti i ostatak kamarile iz Bosne da džabalebare u Holdingu na leđima domaćih ljudi, kao da ih ionako nije došlo previše u ... prikaži još!u civilizaciju da je onečiste.

 • Avatar Večernje žutilo
  Večernje žutilo:

  "...Zagrebački pogrebnik objasnio zašto su pogrebi strahovito poskupili..."___Tržišno gospodarstvo, odnos ponude i potražnje...