Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Znate li tko je branio selo Jarun?

Uličnom izložbom “A koje su vaše kvartovske priče” u izlozima knjižnica Tina Ujevića te Ivana Gorana Kovačića Muzej grada Zagreba priprema se još veća za jesen
18. veljače 2017. u 13:09 1 komentara 2308 prikaza
16.02.2017., Zagreb - Otvaranje izlozbe Muzeja grada Zagreba A koje su vase kvartovske price? u knjiznici Tina Ujevica u Vukovarskoj ulici. Autor izlozbe Kristian Strukic. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Reportaža iz trešnjevačkog omnibusa iz 1920-ih, članak o brani koju su podizali stanovnici da Sava ne poplavi “selo” Jarun, zapis o Mati Jagriću, krstitelju Trešnjevke...

To su samo neke od zanimljivih priča koje se ovih dana mogu pročitati u izlogu knjižnica Tina Ujevića te Ivana Gorana Kovačića na izložbi “A koje su vaše kvartovske priče”. Opisuju život Trešnjevke i Trnja 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, a dio su projekta “Zagrebački kvartovi” Muzeja grada Zagreba u sklopu kojeg su dosad obradili povijest Maksimira, Dubrave i Trnskog. Ulična izložba uvod je u onu veću koja će se održati na jesen u muzeju, a njome se, ističe voditelj projekta Kristian Strukić, želi potaknuti stanovnike Trnja i Trešnjevke da izvuku predmete iz svojih obiteljskih arhiva te pomognu u oblikovanju konačnog postava.

Voltino, Savica, Srednjaci...

– Još je prerano govoriti što ćemo točno prikazati, ali sigurno ćemo ovu izložbu više od dosadašnjih fokusirati na ljude iz kvartova. No, prikupljamo i građu vezanu uz gradnju kvarta, ali i uz razne društvene, gospodarske i svakodnevne prilike, od doseljavanja do kulture i sporta. S preuzetom građom postupat će se iznimno pažljivo, a nakon skeniranja fotografije će biti vraćene vlasniku. Kad smo pripremali izložbe o Maksimiru, Trnskom i Dubravi, na sličan smo način prikupljali građu te dobili prilično zanimljive priče. Nadamo se da će tako biti i sada – kaže Strukić dodajući da su se već povezali s raznim kvartovskim inicijativama poput “Mapiranja Trešnjevke”.

Okvir za istraživanje i predstavljanje teme, ističe, čine današnje administrativne granice, odnosno temeljit će se na povijesti gradskih četvrti Trešnjevka – sjever, Trešnjevka – jug i Trnje. To znači da predmete mogu dati stanovnici Starog Trnja, Stare Trešnjevke, Knežije, Kruga, Voltina, Horvata, Savice, Ciglenice, Srednjaka, Sigečice, Ljubljanice, Gajeva, Kanala, Pongračeva, Gredica, Martinovke, Rudeša, Staglišća, Cvjetnog naselja, Jaruna, Vrbika, Vrbana i Prečkog.

Do sredine travnja

Akcija prikupljanja traje do sredine travnja, do kada će biti postavljena i ulična izložba u knjižnicama.

– Obavijest o prikupljanju materijala nalazi se u svim knjižnicama Trnja i Trešnjevke, gdje stanovnici koji žele dati predmete mogu ostaviti podatke kako bismo ih kontaktirali. Mogu se javiti i u Muzej grada Zagreba – kaže Strukić. A može se javiti i direktno njemu na mail kstrukic@mgz.hr i tako pomoći u očuvanju kvartovske memorije.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
  • aaagotal:

    MZ Horvati Srednjaci i MZ Knežija su kao ZENGE, prvi počeli sa raznim stražama, sa policijom u lovu na snajperista, no, otišli u zaborav, a i mnogi su već mrtvi!!! Kako je to ugledali, od lovačkih šešira, duplonki, malokalibarska pušaka ... prikaži još! itd. Eto i 1/4 stoljeća je već prošlo od tada!