Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODIJELIT ĆE SE NAGRADA

Znate li koliko dugo postoji NSK? Ove godine slavi značajnu obljetnicu u spomen na povijesni događaj

Foto: NSK
1/5
17.02.2024.
u 10:00

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata posvećeni su Marku Maruliću radi njegove 500. obljetnice smrti pa će se izložiti i njegova najznačajnija djela, kao i Judita iz 1522. godine

Zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica, središnja knjižnica Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu te središnje mjesto prikupljanja i čuvanja pisanoga te tiskanoga kulturnog dobra, u četvrtak 22. veljače proslavit će 417. obljetnicu postojanja u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora. U sklopu svečanoga obilježavanja Dana NSK bit će dodijeljena Nagrada i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dva dana ranije, 20. i 21. veljače, NSK će otvoriti svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima koji će, uz stručno vodstvo, moći obići Knjižnicu, njezine zbirke, upoznati se s njezinim radom i sudjelovati u prigodnim programima. Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata organiziran je obilazak Knjižnice i zbirki građe posebne vrste NSK u 10, 13 i 17 sati, a od 15 do 17 sati u malome predvorju Knjižnice održava se pokazna radionica "Kako se čuva baština NSK?".

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata NSK posvećeni su Marku Maruliću, u godini koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Marulićevom Godinom, u povodu 500. obljetnice smrti ovoga velikana hrvatske pisane riječi. U obilascima Knjižnice u 10 i 13 sati pod nazivom "Upoznajte NSK" i "Posebne zbirke" posjetitelji će imati priliku upoznati se s radom najvrjednijih zbirki NSK. 

VEZANI ČLANCI:

Zbirka rukopisa i starih knjiga izložit će najznačajnija Marulićeva djela, među kojima i Juditu iz 1522. godine. U Zbirci zemljovida i atlasa upoznat će se sa starim kartama i planovima, u Grafičkoj zbirci s umjetnicima Marulićeva rodnog grada. S druge strane, Zbirka muzikalija i audiomaterijala posjetiteljima predstavit će se s temom "Dvije važne obljetnice – Marulić i Bersa" te tako podsjetiti i na 90. obljetnicu smrti istaknutoga hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

U malome predvorju Knjižnice od 15 do 17 sati održat će se i pokazna radionica Odjela zaštite i pohrane "Kako se čuva baština NSK?". Na radionici će restauratori i konzervatori Knjižnice upoznati posjetitelje s izazovima zaštite građe na temu "Knjiga i njezini neželjeni sustanari". U dijelu radionice pod nazivom "Popravimo zajedno" svi zainteresirani upoznat će se s tehnikama laminiranja građe uz mogućnost sudjelovanja u jednostavnim popravcima knjiga, a u dijelu radionice pod nazivom "Izvezi i uveži" i s tehnikama ručnoga uveza knjiga.

Posjetitelji interaktivnoga obilaska pod nazivom "Upoznajte NSK" predviđena u 17 sati obići će monumentalno zdanje Knjižnice, upoznati se njezinim uslugama i čuti zanimljivosti iz 417 godina duge povijesti Knjižnice. U velikome predvorju sve posjetitelje čeka i kutak za predah uz jedinstvene bojanke s motivima građe iz fonda NSK i križaljke iz starih izdanja hrvatskih novina.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, inače, najveća je knjižnica u Hrvatskoj. Prostire se na 44.432 kvadratna metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama i približno 3,5 milijuna jedinica različite vrste građe, a Dani otvorenih vrata prilika su za vidjeti neka od najvrjednijih djela hrvatske kulture te poslušati priče iz duge i uzbudljive povijesti Knjižnice.

VIDEO: Stan u Zagrebu od 46 kvadrata prodaje se za 125 tisuća eura:  'Prije dvije godine bio bi upola jeftiniji'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije