Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Znate li kako je i zašto nastao Novi Retkovec?

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova.
31. listopada 2013. u 12:45 1343 prikaza
retkovac
Foto: Muzej grada Zagreba

Naselje iz istočne Dubrave je nastalo nakon velike poplave 1964. godine, a čine ga montažne kuće i njime se željelo u što kraćem roku riješiti problem građana s ugroženih područja, uglavnom stanovnika Trešnjevke i Trnja, koji su u poplavi ostali bez krova nad glavom. Ulice u naselju dobile su nazive stabala ili cvijeća, a stanovništvu je preporučena sadnja odgovarajuće vrste u skladu s nazivom ulice.

Novi Retkovec koji su osmislili arhitekti Ante Glunčić i Bogdan Budimirov u početku je imao karakter privremenog naselja jer se smatralo da će se u sljedećih nekoliko godina stanovnicima osigurati novi, kvalitetniji stanovi.

Potreba za što bržom izgradnjom zbog zime koja je bila na pragu uvjetovala je veći broj izvođača montažnih objekata. Tako je u kratkom razdoblju podignuto 85 kuća, u 13 različitih tipova i kvaliteta materijala, pretežno drvenih, lakih montažnih elemenata, čiji je vijek trajanja vrlo kratak, otprilike 15 godina. U godinama koje su slijedile pokušavalo se pronaći najbolje trajno rješenje.

U konačnici se stanarima ponudilo rješenje ovisno o njihovim financijskim mogućnostima: mogli su obaviti sanaciju, rekonstrukciju, povećati katnost objekta, otkupiti ga ili prodati. 

>>Pogledajte kako je izgledao Studentski grad 1959. godine

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti

O povijesti zagrebačkih gradskih četvrti može se čitati svakog utorka, četvrtka i subote u gradskoj rubrici Večernjeg lista i na našem portalu

Više informacija može se pronaći i na Facebook stranici Zagrebačkih kvartova

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?