Naslovnica Zagreb Županija

Znaju se ponašati u prometu, ali krivo im je što se krade

Veliku analizu podataka MUP-a proveli Ekonomski institut i časopis Zaštita
25. rujna 2015. u 10:00 1 komentara 1188 prikaza
24.09.2015., Zagreb -  Prema zadnjim istrazivanjima grad Samobor drugi je najsigurniji grad u RH. Trg kralja Tomislava.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Niti jedno ubojstvo.

Takve su statistike vezane uz stanje sigurnosti u Samoboru. Drugi je to najsigurniji grad u Hrvatskoj, prema velikoj analizi podataka MUP-a za 2014. godinu, koju su proveli časopis Zaštita i Ekonomski institut u Zagrebu. Ispred njega tek je Sinj.

Kultura građana

Razbojstva su, kažu Samoborci, rijetka pojava, iako se događaju, no s obzirom na to da prometnih nesreća, neugodnosti ili nasilja gotovo nema, ona su zanemariva.

–Nikad nisam doživio niti čuo za bilo kakvu provalu ili razbojstvo, u Samoboru sam od 1983. - kaže komercijalist Ivica Papić (35). Sitni huliganizmi vrlo se brzo riješe, dodaje rođeni Samoborac Mijo Milakara (47), inače strojarski tehničar. Dentalnoj asistentici Heleni Bakoti (26), koja se iz Zagreba doselila prije godinu dana, mirno mjesto poput Samobora iznimno odgovara. Iz osiguravajuće tvrtke koja posluje na glavnom trgu neslužbeno su kazali kako povremeno bilježe razbojstava, uglavnom po vikendicama u okolici Samobora.

– Razlog dobrih rezultata kultura je građana, koji poštuju promet, znaju se ponašati u kriznim situacijama - kaže zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, ujedno načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, koji koordinira i timove civilne zaštite Samobora.

Provale u kuće

No, čini se da su slabi u provalama. U kuću, dok su joj sinovi bili na katu, lani su upali odgajateljici Ljiljani Matejčić (55). Iako, kako dodaje, svoj rodni grad voli najviše na svijetu, danas ju je više strah nego prije. Gotovo sve kuće iznad Šmidhena bar su jednom pokradene, dodaje magistrica farmacije Renata Žakman Tomić, koja tamo živi.

– Što se tiče šetnje i opće atmosfere, nema greške - siguran smo grad. Postoje nesigurni punktevi, kao što je tržnica noću i stari autobusni kolodvor, ali oni se zaobilaze - kaže ona.

Baš jučer popodne dogodila se i još jedna oružana pljačka u trgovini za otkup zlata! Za statistiku su analizirane četiri kategorije - a upravo u imovinskim kaznenim djelima Samobor je na 10. mjestu, dok je po zlouporabi droga na 3. mjestu. Prvi je na mjestu kao najsigurniji u pogledu nasilnih kaznenih djela i žrtava u prometu. Male Samoborce tako od najranije dobi uče ponašanju na cesti. A jučer je, pod pokroviteljstvom Grada Samobora, započeo i program preventivnog odgoja djece u školama - Jumicar. Učenici drugog razreda OŠ Samobor tako su prvo učili o pravilnom prelasku ceste, prometnim znakovima, a potom su u mini autićima s pravim motorom na poligonu i odradili praksu.

–Program će se provesti u svim samoborskim osnovnim školama - najavljuju iz Grada Samobora.

Kaznena djela u 2014:

Ubojstvo: 0

Pokušaj ubojstva: 1

Silovanje: 1

Pokušaj silovanja: 0

Razbojništvo: 4

Krađe: 298

Teška tjelesna ozljeda: 0

Tjelesna ozljeda: 7

Zlouporaba opojnih droga: 6

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • ante.oreskovic75:

    A da malo povedu računa gdje se parkiranju pred gostionama,bar u blizini škola?Nego se onda samo tako hvalili o radu sa djecom.