Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na tronu

Zlatni D. Ćevid: Baš je super biti 
najbolji matematičar na svijetu

domagoj ćevid,matematičari (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
17.07.2012.
u 19:17

Ostali sudionici Olimpijade nisu od nas očekivali takav uspjeh. Samo su bliži susjedi znali što možemo napraviti, kaže Ćevid

Prvo olimpijsko zlato ove godine u ponedjeljak je u Hrvatsku donio Domagoj Ćevid, učenik zagrebačke V. gimnazije, riješivši 94,15 posto testa na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini.

– Biti najbolji na svijetu super je osjećaj, međutim, natjecanje nije bilo puko rješavanje zadataka, već i vrlo dobra zabava – priznao je Ćevid koji je na prošlogodišnjoj olimpijadi osvojio srebro. Proslavit će, kako kaže, s prijateljima te s kolegama koji su se iz Argentine također vratili s medaljama. Matija Baucić iz XV. gimnazije osvojio je srebrnu medalju, dok su se Matija Milišić, Vlatka Vazdar i Borna Vukorepa, iz iste škole, kući vratili s broncom.

– Osjećaj je neopisiv, nismo se tome nadali, ali se ponosimo time – rekla je Vlatka Vazdar, jedina djevojka među osvajačima medalja. Pod vodstvom Matije Bašića i Mee Bombardelli, hrvatski su predstavnici na 53. olimpijadi osvojili ukupno 25. mjesto, što je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, a od ukupno 548 natjecatelja, zlatni Ćevid završio je na 33. mjestu, što je najbolji rezultat matematičara otkad se Hrvatska natječe.

– Moramo priznati da ostali sudionici natjecanja nisu očekivali takav uspjeh od nas. Samo bliži susjedi znali su što smo mi, zapravo, sposobni napraviti – rekao je Ćevid, čijim se uspjehom ipak najviše ponosi njegova majka.

Sljedeće godine Olimpijada će se održati u Kolumbiji, a iako će većina ovogodišnjih dobitnika tada biti na fakultetu, Hrvatskoj se ponovno predviđa najmanje jedna medalja.

Komentara 6

TV
tvrtko3
07:54 19.07.2012.

Ej meni izbrisan komentar jer sam naveo da su Vukorepa i Ćevid porijeklom iz Drniša. Svaka čast "administratoru".

FL
flok
19:56 17.07.2012.

dečki, čestitam koliko vidim, dalmatinska zagora porijeklom, pa neka oni "urbani" pričaju što hoće,

FL
flok
20:01 17.07.2012.

dakle, uz informatiku, sad su i matematičari na tronu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije