Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost

Zlatna medalja za istraživanje onečišćenja rijeke Drave

ucenik
Marko Lukunic/PIXSELL
25.04.2012.
u 08:48

Prezentacija je bila zahtjevna jer se morala obraniti na engleskom jeziku pred znanstvenim žirijem.

Titulu najboljeg znanstvenika i zlatno odličje u ponedjeljak je s međunarodne smotre mladih znanstvenika, koja je održana u nizozemskom gradu Nijmegenu, ponio maturant zagrebačke VII. gimnazije Domagoj Šegregur. Natjecanje se odvijalo u pet kategorija, a u kategoriji ekologije 18-godišnji Domagoj dobio je sve pohvale međunarodnih znanstvenika za rad “Ribe kao biopokazatelji onečišćenja rijeke Drave”.

Zahtjevno natjecanje

– Ideja projekta bila je utvrditi mogu li se izbjeći zagađenja voda i ekosustava što ranijim uočavanjem onečišćenja. To sam radio na istraživanju riba koje su mnogo pogodnije za praćenje onečišćenja od same vode – ispričao je Domagoj.

Prema njegovom istraživanju, analizom vode utvrđuje se trenutačno stanje čistoće vode, dok se analizom tvari iz riba dobivaju dugoročniji rezultati, čime se može znatno prije i pravodobno utjecati na zaštitu prirode.

– Uspjeh dugujem i svojim profesorima i cijeloj VII. gimnaziji, ali i roditeljima i Institutu Ruđer Bošković te Domu zdravlja i bolnici iz Virovitice koji su mi pomagali u analizi – prepričao je mladi znanstvenik. Dodao je kako je natjecanje bilo iznimno zahtjevno jer se rad mora predstaviti i obraniti na engleskom jeziku ispred međunarodnog znanstvenog žirija.

Doček prijatelja

Osim njega, još pet mladih znanstvenika iz Hrvatske sudjelovalo je na natjecanju, a svi su se vratili s nekim odlikovanjem. Kada je riječ o budućnosti i izboru fakulteta, Domagoj ističe da mu je već ponuđen studij u Helsinkiju gdje je prošle godine na natjecanju također osvojio vrijedne nagrade, ali da bi volio studirati u Njemačkoj gdje je već predao molbu za stipendiju. – Kada sam se vratio, u zračnoj luci dočekali su me prijatelji iz razreda s balonima i ribicama – ispričao je Domagoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije