Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krevet uz aveniju

Život u stanu uz čiji balkon prolazi petlja na Držićevoj...

držićeva petlja, crveni krug
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/5
30.08.2012.
u 10:00

Iako je Gradski ured za promet predvidio gradnju bukobrana na Držićevoj, ne znaju kad bi se krenulo u realizaciju zbog visine investicije

Nakon što već gotovo trideset godina živim ovdje, buku gotovo da i ne čujem. Čovjek se navikne na puno gore stvari, a kako tek neće na zvukove automobila koji prolaze, priča Ivan Kolarić, jedan od stanara zadnjih katova zgrade Paške ulice, koja je smještena tik uz jednu od najprometnijih cesta u Zagrebu.

Bez inicijative iz grada

Naime, ovaj gospodin živi uz najviši nivo "petlje", na križanju Držićeve i Slavonske, pa tako putnici u automobilu mogu, u slučaju da uspore, gotovo vidjeti što se događa u kojem stanu na vrhu zgrade.

– Automobili ovuda prolaze i uglavnom je ista razina buke. No kad odem na vikendicu na more, kao što je nedavno bio slučaj, i živim tamo tri tjedna u miru i tišini, prilagodim se tek nakon tjedan dana boravka u stanu – priča Kolarić, kojemu spavaća soba gleda na petlju. Ipak, buka bi, dodaje, bila nepodnošljiva, da nije prije tri godine kompletno obnavljao stan, pa je ugradio PVC-stolariju, koja je puno pomogla u izolaciji.

– Bilo je grozno dok se nije izgradila obilaznica, pa su svi teretni kamioni ovuda prolazili, ovo im je bio glavni prometni pravac – kaže. Grad, dodaje, nikad nije pokazao nikakvu inicijativu da buku sanira. Posadili su tek breze, koje su posljednjih deset godina izrasle. Stanari se pak nisu složili da pokrenu inicijativu kako bi potakli gradnju bukobrana. Pročelnik Gradskog ureda za promet Davor Jelavić kazao je pak da je gradnja predviđena, no ne zna kad bi se mogla realizirati zbog visine investicije.

Strateške karte još nema

– Ne mogu ni procijeniti kolika bi bila cijena, ali možemo govoriti o milijunima kuna. Cijena ovisi o njegovim dimenzijama i vrsti materijala – rekao je Jelavić. Iako bi, prema Zakonu o zaštiti od buke, svaki grad veći od 100.000 stanovnika morao imati izrađenu stratešku kartu buke, Zagreb je još nema, no na njoj se trenutačno radi, kažu iz Gradskog ureda za energetiku. Na temelju podataka o izmjerenim razinama buke, izradit će se i akcijski planovi. No da mjere zaštite od buke nisu na europskoj razini, pokazuje činjenica da u Zagrebu postoje samo dva bukobrana, jedan na Ljubljanskoj aveniji, a drugi, noviji, na Jadranskoj aveniji na Laništu, čija je izrada stajala oko 1,6 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 42

R9
ronaldo 9
10:54 31.08.2012.

mislim da bi svi koji imaju takav problem trebali sjest na cestu,trg ili bilo kaj drugo i tržiti povlastice ko i ovi na jakuševcu, pa ako mogu oni zakaj nebi mogli i drugi

VI
Vito
13:32 30.08.2012.

Iako je Gradski ured za promet predvidio izgradnju bukobrana na Držićevoj, ne znaju kad bi se krenulo u realizaciju zbog visine investicije Pored mene su nešto radili zidari... Pitao sam ih mogu li i meni napraviti nešto slično... "Gazda je je došao", pogledao i rekao: To je visoko pa mora biti skuplje, jer ima puno stepenica... Tako je i ugradnja bukobrana na prometnicu u visini zadnjeg kata pa je normalno da su investicije visoke...

LI
liskovaca
10:09 30.08.2012.

trebalo bi mu mjesečno plaćati iz proračuna bar 1000 eur-a, kao onima na Jakuševcu! Evo što se događa u libelarnom svijetu, svi imaju nekakva prava na nešto, tako i ovaj lik! Gdje je granica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije