Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetni džeparac

Život je nije mazio, no uzela je krpu i prala stakla za maturalac

'30.08.2013., Zagreb - Zeljka i Majk, djeca bez roditeljske skrbi koja su tijekom ljeta prala prozore na benzinskim postajama kako bi zaradila za dzeparac. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
02.09.2013.
u 12:25

Na benzinskim postajama dnevna zarada i do 150 kuna. Cilj je potaknuti poslodavce da zaposle mlade i pruže im priliku

Na licu joj je osmijeh od uha do uha. No, vrpoljenje u stolici odaje nervozu. Željka je uzbuđena, ali i zabrinuta. Prvi put u životu putuje izvan zemlje. Ide na maturalac u Italiju.

Do zadnjeg trenutka nije znala hoće li uopće ići jer si ne može priuštiti putovanje. Ima 20 godina i živi u stambenoj zajednici s ostalom djecom bez roditeljske skrbi.

Teška situacija

Život je nije mazio. Ima dva mlađa brata koji žive u domu jer roditelji nisu sposobni brinuti se o njima. Jedan od njih ima epilepsiju. Željka se o njemu brine od rođenja, pa je nju oslovljavao - majkom. Inače obožava djecu i san joj je upisati Učiteljsku akademiju kako bi postala odgajateljica. Ovo je ljeto dobila priliku zaraditi svoj prvi džeparac. U sklopu projekta "Iz doma na svoje", koji organizira Otvorena medijska grupacija, dvadesetak mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi prali su vjetrobranska stakla na benzinskim postajama.

- Super je imati svoju lovu. Uspjela sam zaraditi i da izdvojim nešto za maturalac. Još ne mogu vjerovati da idem - kaže Željka, energično, ne dopuštajući da je savlada umor od posla i neispavanost zbog obiteljskih problema.

Želi otići, odmoriti se i vratiti obavezama. Čeka je puno učenja. A, nada se, kaže, opet pronaći neki posao. Na benzinskoj je postaji radila mjesec dana. I Majklu je džeparac dobro došao.

Nije mu to bio prvi posao, ali, kaže, jedan od boljih.

- Bio sam maskota, radio u skladištu, u autopraonici, kao domar u Domu za starije i nemoćne... ma, svašta. A ovakva prilika za zaradu se ne propušta - ispričao je 22-godišnji Majkl, te dodao kako mu je najzanimljivija bila solidarnost bivših perača na benzinskim postajama.

- Najviše novca daju oni koji su to isto nekad radili i znaju da nije lako. Primjerice, jednom je na benzinsku došla mlada zgodna djevojka. Mojih je godina i ima vlastiti automobil. Dala mi je 50 kuna! Rekla je samo "znam kako ti je" i otišla - prisjetio se Majkl.

Bilo je, kaže, i frustrirajućih dana i stotine odbijanja.

- Pa, barem da kažu "oprosti, nemam novaca" ili "hvala, ali ne treba", nego neki samo odmahnu rukom i kažu "goni se". Ali, ljudi su većinom bili super i znali smo dnevno zaraditi i do 150 kuna - istaknuo je Majkl.

Iduće godine - vozački ispit

Od ljetnog si je džeparca kupio tri majice. Trenutno je zaokupljen učenjem. Priprema se za državnu maturu, a želja mu je upisati Fakultet zaštite na radu. Otvorena medijska grupacija ovakvim akcijama želi potaknuti poslodavce na sezonsko, privremeno ili trajno zapošljavanje mladih bez roditeljske skrbi.

– Mladi imaju priliku zaraditi vlastiti novac, steći nove vještine, znanja i radne navike. Na ovaj se način pripremaju za samostalni život i uče kako pravilno rasporediti financije - kazala je Kristina Ferenac iz OMG-a, te najavila da je idući važan korak osnovati fond koji bi mladima financirao polaganje vozačkog ispita.

>>Supruzi nude posao u Njemačkoj, a nama stan'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije