Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražili izvješće o gradnji

Žičaru će prijaviti na EU fondove, evo kada planiraju otvaranje

Zagreb: Završetak radova na sljemenskoj žičari prouzročilo gužve na Gračanskoj cesti
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
23.10.2020.
u 11:51

Žičara bi definitivno trebala proraditi do početka skijaške sezone na Sljemenu, kako najavljuju iz Grada, no ciljaju da otvorenje bude prije početka Adventa kako bi donja stanica mogla biti jedna od lokacija na kojoj će se manifestacija odvijati.

U svim je fazama bilo teškoća, ali i poskupljenja planiranih radova, pa je ukupna vrijednost projekta nepoznata javnosti. Rečenica je to kojom se objašnjava najnoviji prijedlog oporbenih vijećnika u Gradskoj skupštini u kojem traže od gradonačelnika Milana Bandića da im na idućoj sjednici podnese izvješće o gradnji žičare. I to sa svim detaljima, od analize i ocjene dosadašnje realizacije projekta po fazama do vrijednosti s popisom svih dodatno ugovorenih radova.

Počeli u siječnju 2019.

Točnije, traži to Klub nezavisnih zastupnika kojim predsjeda Renato Petek, pa je Večernji list odlučio isti upit proslijediti gradskoj upravi, u kojoj kažu da je ukupna vrijednost žičare u lipu – 514,307.097,60 kuna.

– Troškovi na žičari sukladno sklopljenim ugovorima i aneksima iznose 389,672.810,49 kuna za građevinske radove, 695.516,06 kuna za sanitarno opremanje te 123,938.771,05 kuna za dopremu i ugradnju opreme – ističe Dinko Bilić, pročelnik Ureda za izgradnju grada. Razlika je to u odnosu na kredit koji je lani u prosincu digao Zagrebački električni tramvaj na ime izmirenja troškova kompletne investicije u iznosu od 537 milijuna kuna. Točnije, riječ je o 22,7 milijuna kuna manjoj “cifri” od one navedene u kreditu. Pitali smo stoga Grad Zagreb znači li to da će žičara stajati manje nego što su predvidjeli, odnosno je li došlo do promjene iznosa kredita ili kredit podrazumijeva još neke dodatne stavke nevezane uz same postaje žičare, poput gradnje pristupnih cesta, no odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

18.10.2020., Zagreb - Zavrsetak radova na sljemenskoj zicari i okolnim cestama zbog kojih nastaju velike guzve na Gracanskoj cesti, pogotovo vikendima kada gradjani odlaze na Sljeme. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

No nisu odustali od toga, najavio je nedavno gradonačelnik, da žičaru još i prijave na EU fondove, što je “u tijeku”. Detalje iz Grada još ne otkrivaju, no kažu da je projekt kojim će trenutačno najveću gradsku investiciju prijaviti za novac Europske unije pri kraju. Objašnjavaju da se završetak ispitivanja žičare očekuje sredinom studenog, a odmah potom slijedi ishođenje uporabne dozvole. No bez obzira na to što se formalna probna vožnja tek očekuje, gondole već neko vrijeme klize sajlama od Gračana do vrha Medvednice, što tamošnji stanovnici ovjekovječuju fotografijama.

– Krajem rujna i početkom listopada počele su aktivnosti na uređenju okoliša građevina i žičare, kontrola električnih instalacija za upravljanje žičarom te fino podešavanje opreme – piše na stranici Grada Zagreba, dok pročelnik Bilić objašnjava što se sve dosad napravilo.

– Radovi su započeli 25. siječnja 2019. godine, a prva faza obuhvatila je gradnju garaže i svih temelja duž koridora za osiguranje preduvjeta za montažu opreme. Tijekom druge faze izvršena je montaža – ističe Bilić.

Žičara bi definitivno trebala proraditi do početka skijaške sezone na Sljemenu, kako najavljuju iz Grada, no ciljaju da otvorenje bude prije početka Adventa kako bi donja stanica mogla biti jedna od lokacija na kojoj će se manifestacija odvijati. Sve, uključujući i organizaciju Adventa, ovisi o mjerama koje će propisati Nacionalni stožer i smjeru u kojem će se epidemija razvijati.

Zagreb: Završetak radova na sljemenskoj žičari prouzročilo gužve na Gračanskoj cesti
1/7

Grad: Kasni zbog korone

Iako službenog datuma još nema, ako računamo da bi manifestacija mogla početi isti vikend kad pada prva nedjelja Došašća 29. studenog, to znači da bi žičara mogla proraditi prije tog datuma. Barem ako se opet ne dogodi neka nepredvidljiva situacija. Naime, otvaranje već sad kasni pet mjeseci i to zbog, kako navode iz Grada, “objektivnih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa zbog koje dobavljači iz Austrije nisu mogli dostaviti potrebnu opremu”. A nisu mogli dolaziti ni radnici iz tvrtke Doppelmayr, specijalizirane za gradnju žičara. Podsjetimo, najavljivalo se da će gračanska žičara biti otvorena 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, potom je Bandić sve pomaknuo na rujan, a onda su se rokovi još nekoliko puta pomicali. Kad je sve bilo u fazi projekta, cijena radova, kojima je glavni izvođač GIP Pionir, prvotno je iznosila 300 milijuna kuna bez PDV-a.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Payback
Payback
19:46 23.10.2020.

U alpama skoro svako selo ima svoju zicaru, a uskiro konacno ponovo i Nas Zagreb!

MK
MKGRA
22:09 23.10.2020.

Puno krivih infomacija, kabine idu od polazne stanice do kutne građevine ne dalje, također samo od Brestovca do vrha kroz najzahtjevniji dio ne voze, cijena će biti preko milijardu kuna, Grad ne računa u cijenu izradu rotora, izradu priključaka nana infrastrukturu, prilazne ceste uništene kod gradnje žele urediti iz plana MKA Građevina polazne stanice još nema formiranu katastarsku česticu, veliko pitanje kada će i hoće dobiti uporabnu dozvolu, puno je tu otvorenih pitanja bez odgovora, cijena karte se još uvijek nezna

TO
Tonto
07:14 26.10.2020.

Žičaru će dati na upravljanje firmi koja upravlja i s pročistačem. Ta kombinacija, provjereno, dobro isisava novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije