Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZG Holding propada jer SDP čuva ugled za izbore

Ivo Čović uspio je smanjiti troškove tek za pet posto, a za tekuće poslove morali su se zadužiti.
23. rujna 2011. u 08:56 133 komentara 4 prikaza
'22.09.2009., Zagreb - Ivo Covic, predsjednik Uprave Zagrebackog holdinga.  Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'

Letargija i sporost uprave Zagrebačkog holdinga, koji je prošlu godinu zaključio s pola milijarde kuna gubitka, koči oporavak te megalomanske tvrtke, iščitava se iz deset izvještaja Nadzornog odbora koje Večernji list posjeduje.

Pet članova odbora na svakoj sjednici opetovano su tražili da se napravi stručna ekipa koja bi se bavila financijskim problemima Holdinga i restrukturiranjem duga – tek je ovaj mjesec imenovan voditelj Sektora za financije – te da se što prije napravi restrukturiranje tvrtke. Nadzorni odbor više je puta odbio odobriti i dugoročni kredit od oko milijardu kuna, kojim bi se plaćali dugovi jer mu uprava nije objasnila kako bi se taj kredit otplaćivalo.

Da bi održao tekuće poslovanje, Ivo Čović, predsjednik uprave, dva je puta posegnuo za kratkoročnim zaduženjem od dvjesto milijuna kuna jer mu za to nije nužno odobrenje NO-a. Za isti je iznos (deset posto) tijekom ove godine morao srezati troškove osoblja, koje uzima gotovo polovicu Holdingova proračuna, no do sada je troškove uspio smanjiti samo za pet posto. Dio je razloga za nedjelotvornost politička situacija, jer dijeljenje otkaza i smanjenje plaća u predizborno vrijeme ne ide u prilog SDP-u i koalicijskim partnerima koji vode Holding posljednjih godinu dana.

 

 

PROBLEMI 1. Ukupne kratkoročne i dugoro

PROBLEMI

1. Ukupne kratkoročne i dugoročne obveze u sljedećih 10 do 12 godina za sada prelaze 6,5 milijardi kuna.

2. Godišnji troškovi od 600 milijuna kuna za Sopnicu, Podbrežje, Gredelj, Zagrepčanku... čine 15 posto ukupnih rashoda

3. Troškovi osoblja su 1,8 milijardi kuna, odnosno 48 posto poslovnih i 41 posto ukupnih rashoda. Inozemni konzultant je prije nekoliko godina utvrdio da je produktivnost Holdinga 30 posto niža nego u metropolama susjednih država, a u posljednje dvije godine padala je 10 do 15 posto.

4. Pokušaji racionalizacije blokirani su prijetnjom štrajkom i stavom predstavnika vlasnika da štrajka ne smije biti.

5. Nenaplaćena potraživanja čine do 40 posto godišnjih poslovnih prihoda, što je posljedica slabosti u organizaciji i kontroli naplate

6. Nije realiziran program elektroničke kontrole potrošnje goriva, čime bi se potrošnja goriva smanjila i do 20 posto.

7. Novi tramvaji i autobusi koštaju više od tri milijarde kuna i djelomično ih plaća Grad. Nisu riješene dvije milijarde za leasing 79 tramvaja i 214 autobusa, a ne može ih se pokriti prodajom karata i ostalim prihodima ZET-a.

8. Projekti Sopnica, Gredelj, Zagrepčanka, Podbrežje, Hitna pomoć, vrtići i škole koštaju gotovo četiri milijarde kuna. Nema osiguranih sredstava, a Holding to ne može servisirati iz tekućeg poslovanja s komunalijama.

9. Smanjena je prodaja građanima i gospodarstvu te prihodi od Grada, radi čega su pali prihodi tvrtki.

10. Gubitak se povećao u prvih 9 mjeseci 2010. u odnosu na prvih pola godine te prati tendenciju povećanja minusa.

11. Nisu jasno definirane obveze Grada i Holdinga te se gubitak mora sanirati od tekućeg poslovanja i novim zaduživanjem, a nema definiranih budućih izvora sredstava.

12. Nema plana strukture i dinamike novčanih prihoda i rashoda po podružnicama i na razini Holdinga, što je nužno za reprogramiranje i restrukturiranje financijskih obveza za kratkoročno zaduženje kojim se održava likvidnost.

SAVJETI 1. Nužan je radni tim u kojem b

SAVJETI

1. Nužan je radni tim u kojem bi bili i predstavnici zaposlenika, a koji bi napravio programe stimulativnih otpremnina i drugih oblika zbrinjavanja viška zaposlenih te smanjenja plaća.

2. Treba formirati radni tim za ekonomsko-financijsku konsolidaciju da smanji troškove poslovanja.

3. Iz podružnica treba izdvojiti vrijedne nekretnine poput Zagrepčanke, Gredelja, Podbrežja, vrtića i škola te ih prebaciti u posebno društvo (već postoji Zagreb Centrum za Gredelj).

4. Prvo treba integrirati financijsko-računovodstvene i nabavno-skladišne funkcije, a tek onda ulagati u informatički sustav.

5. Ubrzati centralizaciju poslovnih funkcija, unutarnju organizaciju i koordinaciju, čime bi se troškovi vanjskih usluga smanjili za 20 do 30 posto.

6. Potrebno je umijeće i efikasnost menadžmenta i podrška vlasnika (Grada) da se ostvari planirani rast od 12 do 26 posto i zaposlenost smanji 1,5 posto.

7. Riješiti “letargiju” uprave zbog koje se ne kapitalizira imovina od 20 milijardi kuna, svakodnevno korištenje imovine od preko 70 milijardi kuna i 12 tisuća zaposlenih.

8. Za suglasnost NO-a na dugoročno zaduženje (oko milijardu kuna) nužna je garancija Skupštine da će troškove podmiriti iz proračuna.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • PROTIVNIK_NEPRAVDE:

    19 pedesetih su otimali komunisti !!! sada varaju socijalisti ....realno....zar ne?

  • VolimZagreb:

    Nažalost SDP je malo manje loša inačica HDZ-a a svima je zajedničko želja za vlasti! Ako ostanu predugo na vlasti i oni će krastikao i ovi prethodni.

  • power123:

    Lopov do lopova. Jad i bijeda SDP-a. Tonu sve vise i vise. Iz dana u dan saznajemo za neke nove malverzacije. Stici ce i njih pravda!