Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZET-ovi busevi vozit će se na ostatke ručkova

17. travnja 2009. u 23:28 3 prikaza

Dan planeta Zemlje (22. travnja) i Dan komunalnog poduzeća Čistoće u petak su proslavljeni na Cvjetnom trgu.

Kante za biootpad
Svi koji su u petak ondje izložili svoje štandove - od Prijatelja životinja, proizvođača zdrave hrane, do Tržnica Zagreb - redom su promovirali “eco-friendly” proizvode ili su raznoraznim besplatnim brošurama Zagrepčane ohrabrivali da se ponašaju prijateljski i odgovorno prema majčici Zemlji, barem zasad, našem jedinom domu.

Šef Čistoće Marko Melčić zahvalio je svojim radnicima na revnome radu, kao i Zagrepčanima koji se odgovorno ponašaju prema okolišu, ali je one druge vrlo žestoko prozvao.

– Za divlja odlagališta koja su i danas zagrebačka realnost krivi smo i mi, ali najviše neodgovorni građani koji zbog pomanjkanja građanske kulture, ali i svijesti o zaštiti okoliša, taj naš propust koriste i bacaju sve i svašte gdje god im se pruži prilika – rekao je Melčić. Šef Čistoće najavio je da će do kraja godine Zagrepčani biootpad, ostatke hrane, moći bacati u posebne kante koje će uskoro naći ispred njihovih domova.

– Od ostataka ručkova i neiskorištene hrane koje ćete, nadam se, bacati u posebne smeđe kante za smeće proizvodit će se bioplin. On će se kao pogonsko gorivo koristiti u javnom prijevozu. Već je naručeno 200 autobusa na bioplin – kaže Melčić.

Najavio je i da će uskoro svaka od 17 gradskih četvrti imati svoje reciklažno dvorište gdje će građani moći odlagati sve vrste otpada.

Podržite spalionicu!
– Zagreb je jedan od najčišćih gradova u Europi. Za to ste najzaslužniji vi, građani Zagreba, ali i radnici Čistoće, kojima čestitam rođendan. Nadam se da ćete podržati i projekt izgradnje spalionice komunalnog otpada – rekao je u petak gradonačelnik Milan Bandić.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?