Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KAZALIŠTE O zamjeni skupog terena na Trešnjevci za jeftino u Sloboštini progovorili iz Grada

Zemljište na kojem će biti Limenko još nije zamijenjeno

24.03.2009.
u 23:29

Nagodba o zamjeni zemljišta namijenjenog postavljanju montažnog kazališta u Sloboštini s Maestro gradnjom još nije sklopljena, tvrde u Poglavarstvu. Pročelnica za imovinskopravne poslove Ninoslava Zeković u priopćenju tvrdi da Zagreb i ta tvrtka nisu sklopili posao “jer se još nisu stekli svi uvjeti”.

Tražili 10.000 kvadrata
N. Zeković nije objasnila što se krije iza posljednje izmjene nagodbe iz rujna 2008. godine o zamjeni 23.000 četvornih metara u Sloboštini, što nudi građevinska tvrtka, za četiri tisuće kvadrata gradskog zemljišta na Trešnjevci. Zagreb je također Maestro gradnji obećao još platiti i 12 milijuna kuna, tvrdeći da je riječ o razlici tržišne vrijednosti, no taj novac nije isplatio.

Sporna izmjena nagodbe ne postoji u Službenom glasniku gradske vlasti, a do nje nije mogao doći ni USKOK te je zbog toga od policije zatražio kriminalističku obradu. Poslovna suradnja Zagreba i Maestro gradnje, čiji su vlasnici nepravomoćno osuđeni za utaju poreza, počela je prije tri godine. Tada limeno kazalište iz Potsdama, koje je gradonačelnik Milan Bandić predstavio kao “dar”, a ustanovljeno je da su ga Zagrepčani skupo platili, nije ni stiglo u metropolu.

Već kada je zagrebački Ured za kulturu 2006. godine zatražio od Ureda za imovinskopravne poslove da sredi vlasništvo nad parcelama na kojima će se nalaziti kazalište Maestro gradnja počela je u Sloboštini kupovati zemljišne čestice. Na nekoliko se nije uknjižila zbog spora s vlasnicima. Unatoč tome, u svibnju 2007. godine tvrtka šalje gradskoj upravi zahtjev za zamjenu zemljišta – nudi šest parcela površine 23 tisuće četvornih metara u Sloboštini u zamjenu za 10 tisuća kvadrata na Trešnjevci.

Polovicom srpnja Poglavarstvo i Maestro gradnja sklapaju predugovor o zamjeni nekretnina, no obje strane ponovno imaju problema s uknjižbom vlasništva. Potkraj mjeseca još jednom mijenjaju zaključak o nagodbi, budući da Grad nije riješio pitanje vlasništva nad svojim parcelama.

Povlaštena informacija
Zagreb prema tadašnjoj odluci Maestro gradnji ustupa četiri tisuće četvornih metara na Trešnjevci, u zoni u kojoj je dopuštena visoka stambena gradnja. Zamjena ni tada nije ostvarena.

U rujnu 2008. godine zaključak o nagodbi ponovno je izmijenjen, no nije objašnjeno zašto.

– Očito je da je Maestro gradnja baratala povlaštenom informacijom, a mogli su je dobiti samo iz Poglavarstva – komentirao je u utorak spornu zamjenu nezavisni zastupnik Pero Kovačević.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije