Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova inicijativa

Želimo staru Vlašku bez parkiranja, a kip Šenoe u razini pješaka

slasticarne
Tomislav Miletic/PIXSELL
09.11.2020.
u 19:35

Ideju je Gradskom uredu za prostorno uređenje uputila volonterska platforma 1postozagrad

Umjesto parkirališnih mjesta, u staroj Vlaškoj, od Branjugove do Draškovićeve ulice, trebao bi se proširiti nogostup i zasaditi drvored.

Ideja je to volonterske platforme 1postozagrad, koju su jučer uputili u Gradski ured za prostorno uređenje.

- Sadašnji kapaciteti parkirališta podmiruju svega 20-ak automobila, a javna garaža na Langovom trgu (kapaciteta 305 mjesta) nalazi se u neposrednoj blizini. U tome smislu gubitak parkirališnih mjesta je neznatan, a dobit višestruka. Prometna protočnost ulice ostala bi kao i do sada - kažu iz platforme i dodaju da bi proširenjem ionako preuskog nogostupa taj dio Vlaške "prodisao".

Uklanjanje parkirališta treba gledati, smatraju, i u svjetlu europskih praksi koje radikalno smanjuju parkirališne kapacitete u korist pješaka na ulicama u središtima gradova, poput Ljubljane i Beča. U sklopu inicijative predlažu i denivelaciju uzdignutog platoa oko spomenika Augustu Šenoi kako bi pješačka komunikacija bila olakšana,

- Spomenik Šenoi nepotrebno je uzdignut od razine nogostupa ostatka ulice. Nespretno je to rješenje koje ima i sigurnosne mane za pješake, izvedeno tako kao branik parkiranja automobila, a u dovoljnoj mjeri ne uvažava potencijal lokacije. Sve to se lako može ispraviti cjelovitim projektom predmetnog poteza koji treba u prvi plan staviti pješake i storiti pristupačniju pjacetu oko spomenika i duž poteza do Draškovićeve - ističu. 

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
00:54 13.11.2020.

ako je velicina kipa jedan od jako velikih problema u zagrebu onda nema uopce problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije