Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasan otpad

Zelena akcija prosvjedovala protiv menstrualnog siromaštva

25.05.2021.
u 13:25

U Hrvatskoj je glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine koji iznosi 25 posto što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom obilježili Tjedan menstrualnog siromaštva koji se održava od 24. do 28. svibnja. Na Glavnom kolodvoru u Zagrebu postavili su transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “Krvavo plaćamo ovaj otpad”. 

-Menstrualno siromaštvo globalni je problem, a rješavanje tog problema je ljudsko pravo - izjavila je Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. Dodala je kako postoji i “krvava” istina o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, koji imaju negativan utjecaj na naš planet, ali i na zdravlje osoba s menstruacijom.

Aktivisti su upozorili kako suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene; od uvođenja seksualnog i zdravstvenog obrazovanja do donošenja mjera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom.

-Pozivamo donositelje odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih potrepština kao rješenja - naglasila je Mileusnić. 

U Hrvatskoj je glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine koji iznosi 25 posto što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na esencijalnu higijensku potrepštinu, o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom.

-Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.  Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti - objasnila je Mileusnić. Pokazalo je to prvo takvo istraživanje u RH koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

-Prema istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi sigurnije, održive i višekratne potrepštine ako bi si ih mogla priuštiti -  dodala je Mileusnić. Menstrualne su potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom.

-Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu - objasnila je Mileusnić.

Jednokratni plastični menstrualni proizvodi negativno utječu i na okoliš, a glavna posljedica vidljiva je na odlagalištima otpada i u morima. Tamo su ulošci i tamponi, zajedno s njihovim aplikatorima, jedan od deset najčešćih jednokratnih plastičnih proizvoda te su kao takvi predmet EU Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

-Višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji; od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticaja za kupnju takvih proizvoda-  zaključila je Mileusnić.

 

Komentara 3

JO
jorgen
16:38 25.05.2021.

Ovo su prvi koraci da nam 'aktivisti' u Hrvatskoj nametnu ono što se već u SAD-u i Veliko Britaniji infiltriralo u sve segmente društva - da se zbog par transrodnih ekstremista gura korištenje pojma "osobe s menstruacijom" umjesto ŽENE. Da li će feminističke udruge reagirati uslijed ovog očitog napada na ženski rod ili će se pomiriti da im slijedi objektivizacija i relativiziranje svega za što su se borile cijelo stoljeće?

DU
Deleted user
20:40 25.05.2021.

Hrvatski je jezik bogat . Stoga bi bilo dobro , gdjegod se to može , rabiti naše riječi ispred tuđica. U ovom slučaju mjesečnica , a ne menstruacija.

IG
igorl
11:11 27.05.2021.

Ovaj clanak me nervira na nekoliko razlicitih nivoa. Kao prvo - imas visekratno rjesenje za menstruaciju, zove se pamucna krpa. Samo nitko ne zeli nakuhavati krvave gaze. Rjesenje da se krv teleportira u svemir jos nije smisljeno, tako da je to zasad jedino "visekratno" rjesenje. Kao drugo "osobe s menstruacijom" umjesto "zene" me tako cese na krivu stranu da se ne mogu oteti dojmu da ta ekipa prosvjeduje samo zato kaj im je dosadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije