Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zbogom knjige, stižu kroasani

Na Cvjetnom trgu više nema knjižara, u nekadašnju Mladost u Ilici stiže butik Zara, a u onu još bliže Trgu otvorit će se chic francuski restoran
24. veljače 2011. u 22:00 7 komentara 153 prikaza
Knjižare
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

S fasade zgrade u Ilici 30 skinuta je ploča nekad poznate izdavačke kuće Mladost, a postavljen je novi natpis – Zara Hrvatska d.o.o. Da, baš tamo, rekonstruira se unutrašnjost knjižare u koju se prvu kročilo u potrazi za zanimljivim štivom, a otvara se dućan poznate španjolske modne kuće.

Posebna tjestenina

Mladost je nakon kontroverzne privatizacije preimenovana u Librariu d.o.o., a danas je ta firma u stečaju i njome upravlja stečajni upravitelj. Ništa bolje nije prošla ni druga njihova knjižara na broju 7 u Ilici. Još prije Božića knjige su iseljene, a izlozi prekriveni bijelim papirima. Upada u oči tek poneki natpis grafitera na staklu izloga. Taj prostor u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve koja ga je iznajmila. Neće tamo biti odjeće, ali bit će, kako doznajemo, francuski restoran i kafić “kakvog još nema u Hrvatskoj”. Cijeli dan će se posluživati svježi kroasani, tjestenina koja će se ovlaživati.... Bit će to, kažu nam, na svjetskoj razini. Zbogom knjige, pozdrav još jednom dućanu s odjećom i kafiću u centru grada. Tu sudbinu s Mladosti dijele i ostale nekad poznate knjižare. Zatvorena je i Školska knjiga na Jelačićevom trgu. Izlozi su oblijepljeni natpisima “preuređuje se”. Nema više ni Znanja u Ilici, a ni knjižare u Savskoj kod Studentskog centra. Umjesto knjiga tamo će se sad uplaćivati i isplaćivati novac, dizati krediti... Otvorena je banka. Novu lokaciju morala je potražiti i čuvena knjižara Prosvjete na Cvjetnom trgu.

– Zatvaranje te knjižnice velik je udarac za nas – veli predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Čedomir Višnjić. – Knjižnica je šaptom pala, a uz Talijanski kulturni institut u Preobraženskoj na duplo manjem prostoru otvorili smo papirnicu. Nismo imali novca za najam 200 četvornih metara i na štetu knjige morali smo odustati od atraktivnog prostora na Cvjetnom – žali se Višnjić.

Udvostručen najam

Najmodavci su na Cvjetnom najamnine udvostručili zbog luksuzne zgrade Hoto centra i knjige su tiho i posramljeno ustupile svoj prostor restoranima, buticima, kafićima...

AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • krilnik2:

    Kakva Mladost, to je famozna Zagrebacka Knjizara i papirnica Kugli!

  • detour:

    btw, kuglijevi su skoncali u ausvicu.

  • ja sam gladan:

    Kakve knjige? Ovim SDP-ovcima i HNS na čelu s \"najboljim iz SDP-a\" Bandićem, nisu potrebne knjige. Kaj bi oni čitali? Imaju crvene tomove Titovih knjiga, a kroasan ????? e to tak zvuči \"nobl\".