Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rubu podnošljivosti

Zbog redova na pregledima i policija je morala intervenirati

25.03.2016., Zagreb - Dom zdravlja Borovje u zagrebackom naselju Borovje u Ulici Zdeslava Turica 1.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
29.03.2016.
u 20:00

Ovogodišnje zatvaranje Sportske poliklinike u Domu zdravlja na Borovju kao posljedica ukidanja Zagrebačkog sportskog saveza zaplet je doživjelo tek nekoliko mjeseci poslije. Deseci tisuća sportaša u Zagrebu, umjesto na Borovju, preglede obavljaju na lokacijama domova zdravlja Istok, Centar i Zapad te u Poliklinici Zagreb u Gajnicama, koje preporučuje Sportski savez Grada Zagreba.

Pregledi moraju biti svakih šest mjeseci, što je preduvjet da sportaši pristupaju natjecanjima.

Prevelik pritisak

Brojevi pokazuju kakav je poremećaj nastao. Na Borovju je lani obavljeno više od 46.000 pregleda sportaša. Upravo je u Polikliniku Zagreb premještena većina osoblja iz Borovja i tamo je sad najveći pritisak. U Gajnicama je od 29. veljače, kada je sportska ambulanta počela raditi, bilo između 2,5 i 3000 pregleda. Kako doznajemo, puno bolje nije ni u Ambulanti Sesvete u Ninskoj gdje je od 16. veljače u okviru medicine sporta napravljeno 1730 pregleda.

Tamo su i pregledi iz medicine rada. Puno je radnika iz nekog od 820 poduzeća koja imaju ugovor naručen mjesecima unaprijed. S njima je to više od stotinu pregleda dnevno. Ima, dakle, dana kada su gužve na granici podnošljivosti, a ponekad ih i prijeđu. Navodno je na pregled satima čekala i kći predsjednice u društvu tjelohranitelja. U petak prije dva tjedna, potvrđeno nam je iz policije, u sesvetskoj je ambulanti intervenirala policija, bez podnošenja prijava. Isto se, doznajemo, dogodilo i u Gajnicama, isti dan.

Nekad sam radio u Dinamu, roditelji me znaju pa rado dolaze ovamo, no naš je realni kapacitet maksimalno 80 pacijenata, a ne 200 koliko in nekad bude, pa tako i tog dana, kad smo bili prisiljeni pozvati upomoć i snage reda

dr. Ivica Smodek

sportska ambulanta u Sesvetama

– Nije problem u sportašima, nego roditeljima. Uzimaju slobodne dane, a onda dođu u situaciju da taj dan zbog prevelike gužve ne mogu obaviti pregled – govori nam dr. Ivica Smodek, voditelj sportske ambulante u Sesvetama.

– Nekad sam radio u Dinamu, roditelji me znaju pa rado dolaze ovamo, no naš je realni kapacitet maksimalno 80 pacijenata, a ne 200 koliko in nekad bude, pa tako i tog dana, kad smo bili prisiljeni pozvati upomoć i snage reda – govori Smodek te nastavlja kako se nikako ne radi o formalnim pregledima već se nerijetko na njima u sportaša otkrivaju i problemi.

Dr. Tonći Grgurinović, v.d. ravnatelja u dosadašnjoj Sportskoj poliklinici na Borovju, sad radi u Gajnicama i kaže da ne mogu obaviti pregleda koliko na Borovju.

– Tamo su bile tri kompletno opremljene ambulante i postojao je uhodani proces pri kojem se točno znalo kada dolazi koji klub, pa nije bio problem pregledati i 150 sportaša u jednoj smjeni. Sada se, nažalost, treneri pojave s kompletnim sastavom sportaša bez najave, a to je nemoguće obraditi u jednom terminu. Pritisak je prevelik, pogotovo prije natjecanja. Znamo da Gradski ured za zdravstvo, tj. Grad Zagreb, intenzivno radi na organizaciji sportske poliklinike i na lokaciji na Borovju kako bi se što prije riješio problem. Tome se veselimo i nadamo skorom preseljenju – kaže dr. Grgurinović.

Zovete li Polikliniku Zagreb telefonom, uredno ćete dobiti informaciju o terminima pregleda za koje se – uzimaju brojevi.

Višesatna čekanja

Roditelji broj uzimaju ujutro da bi na pregled došli popodne, odlučujući se i na višesatno čekanje. Iz Gradskog ureda za zdravstvo, koji je polikliniku premjestio s Borovja po odluci Ministarstva zdravlja, doznajemo da Grad misli opet otvoriti sportsku ambulantu u Borovju kada za to budu ispunjeni zakonski uvjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije