Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zbog puknuća vrelovoda, petstotinjak obitelji bez grijanja

Građani Vukovarske i Miramaske ulice, koji se napajaju toplinskom energijom iz ovog dijela vrelovoda, imali su sve do podneva poteškoća s grijanjem.
11. veljače 2012. u 10:37 3 komentara 75 prikaza
cijev, pukmuće, majstori, popravak (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Devet poslovnih objekata, ali i oko 500 stanova u tri veće stambene zgrade imale su od sinoć do današnjeg prijepodneva poteškoće s grijanjem te korištenjem tople vode zbog puknuća vrelovoda u zagrebačkom naselju Kruge. Puknuće se dogodilo na križanju Ulice Kruge i Rujničke ulice.

- Dio potrošača u Čazmanskoj ulici,  Ulica Grada Vukovara te Miramarskoj ulici s približno 500 stanova, imao je slabiju kvalitetu grijanja i tople vode. Do oštećenja magistralnog cjevovoda došlo je uslijed prodora agresivnih sredstava kojima se tijekom zime tretira kolnik te oborinskih i procjednih voda koje se izlijevaju s prometnica u vrelovodni kanal, što je naposlijetku izazvalo puknuće cijevi., pojasnila je Silvija Barić, iz ureda odnosa s javnošću HEP - Toplinarstva.

Građani, koji se napajaju toplinskom energijom iz ovog vrelovoda, nisu ostali u cijelost bez grijanja i tople vode u cijelosti, ali imaju smanjen intenzitet dotoka, dodala je Barić.

Ekipe su od sinoć na terenu, te su prvo prionuli na "oporavak" isporuke toplinske energije, te su oko 10 sati uspjeli izolirati mjesto puknuća magistralnog vrelovoda. 

- Izvršili su punjenje sustava pogonskom vodom te je oko podneva normalizirana opskrba toplinskom energijom za sve potrošače u naselju Kruge, istaknuli su iz HEP-Toplinarstva.

Još prošle jeseni ekipe su HEP - Toplinarstva kopali u blizini lokacije puknuća magistralnog vrelovoda, svjesni njegovog oštećenja, ali pukotinu nisu mogli naći.

Povećan tlak u cijevima zbog grijanja, te niske temeperature dovele su do puknuća na oštećenju kojega nisu mogli naći, te se sada saniraju stvari na terenu. Osim u Krugama, ekipe su proteklih dana imale nekoliko intervencija u Zagrebu zbog oštećenja vrelovoda. 

Zbog sanacije puknuća vrelovodne magistrale, do daljnjega je za sav promet zatvorena Ulica Kruge kod Slavonske avenije, priopćili su iz PUZ-a.

 

Na HTV-u se smrzavaju

Zbog puknuća vrelovoda, smrzavali su se sinoć i tijekom prijepodneva i na državnoj dalekovidnici, a kako grijanje još nije proradilo, nadležne službe HTV-a smišljaju rješenja.

- Mogu potvrditi da doista nema grijanja, te da još nije stanje kritično, iako nastavi li ovakva situacija s grijanjem, mogu reći da ćemo se kroz nekoliko sati smrzavati, oslikala je Dorotea Lazanin, glasnogovornica HTV-a

Zgrada je velika, kao i studiji, u kojima se spustila temperatura i može doći do smrzavanja, ne možemo na žalost naložiti vatru, priznaje Lazanin izražavajući nadu kako će isporuka toplinske energije što prije biti normalizirana.

Od jučer više od stotinu padova i lomova

Zagrebačka Klinika za traumatologiju jučer je imala pune ruke posla, čak 95 pacijenata zbog padova na ledu i snijegu primljeno je na obradu, dok je od jutros primljeno 20-tak novih pacijenata.

- Riječ je uglavnom o natučenjima, ali je bilo i nekoliko lomova, pojasnio je dr. Tihomir Banić s Traumatologije.

Prijepodne je proteklo bez poteškoća u zagrebačkom javnom prijevozu, dok je novi snijeg usporio samo dvije liniije autobusnih linija koje s Črnomerca  idu prema brdskim područjima grada

- Puno je bolje stanje nego prijašnjih dana kada je bilo 4 do 5 obustavljanja javnih linija prijevoza. U stanoj smo koordinaciji  s ekipama Zimske službe, čim prometnice postanu u najmanju ruku nesigurne zbog padalina, reagiramo prema njima, pojasnio je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Među prvima koji su se probudili uz hlad

Među prvima koji su se probudili uz hladnije radijatore bili su stanari zgrade u Vukovarskoj ulici br. 224, koja je još 60-tih godina prošlog stoljeća spojena na sporni magistralni vrelovod.

- Hladnoća me je probudila u 4 sata jutros, pa sam išla odmah zvati Toplanu da vidim što se događa, oslikava jutro u svom stanu Vinka Babić, predstavnica stanara Vukovarska 224.

Priznaje da su joj se požalili gotovo svi susjedi zbog hladnoće, te se nada kako će se kvar brzo popraviti. A zbog ograničene isporuke toplinske energije, prodavačice u trgovinama na Krugama rade u zimskim jaknama.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • Milkica:

    Sanela, 20-ak (ako već ne može biti dvadesetak), a ne 20-tak (jer t već postoji u 20); 60-ih, a ne 60-tih. Sramota.

  • Milkica:

    Još nešto - ulica je Miramarska, a ne Miramaska.

  • ja sam gladan:

    Hoće li \"udruga građana\" zatražiti ostavku Komadine? Pusiću, kaj spavaš? Maske na glave i pali svijeće.