Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uče kako se tući

Zbog porasta nasilja raste i zanimanje za tečajeve samoobrane

krav maga
Foto: Žarko Bašić/ŽPixsell
1/7
08.12.2011.
u 08:00

Zbog osjećaja nesigurnosti prouzročenog porastom nasilja u Zagrebu, mnogi su se odlučili naučiti – tući i sebe zaštititi

Porast  nasilja koji policija bilježi ove godine u Zagrebu donio je i rekordan broj upisanih polaznika na gotovo sve  tečajeve samoobrane u različitim borilačkim vještinama i sportovima. Na desetke tečajeva koje smo zvali i provjeravali “brojevno stanje” – svi od reda poručuju – imamo porast polaznika.

Izraelska samoobrana – među najpopularnijima

– Držimo tečajeve u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci, ali ove godine metropola nas je iznenadila, posebice bilježimo veliki broj žena. Razlog je jednostavan – nasilje je u porastu, priznaje Dubravko Magdić (47) voditelj tečaja krav mage – praktične vještine samoobrane koju je izmislila izraelska vojska.

Zbog osjećaja nesigurnosti uvjetovanog porastom nasilja u Zagrebu kojega je osjetio na vlastitoj koži učenju samoobrane prionuo je glazbenik Romeo Krželj (40). 

– Nije ugodno kada se u sitne noćne sate vraćate ulicom kući, a na njima ima svašta – priznaje glazbenik Romeo koji je prije dva mjeseca krenuo na krav maga tečaj na zagrebačkom Kvatriću. Nisam znao nikakve borilačke vještine, ali sam se osjećao jako nesigurno. Dva mjeseca već idem na ovaj tečaj i osjećam samopouzdanje, nemam straha, otkriva Romeo priznajući da nije konfliktna osoba te da će radije pobjeći u teškoj situaciji. Ovaj tečaj dao mi je mogućnost da se u prvom redu obranim i zaštitim sebe, samouvjeren je četrdesetgodišnji pjevač.

Žene sve brojnije

Potražnja za tečajevima samoobrane posebice je porasla među ženama. Dunja (28) svjesna je da žena na ulici u slučaju napada ima male šanse za obranu ako ne barata borilačkim vještinama.

– Nije to kao na filmu. Netko vas udari 10 puta, a vi se ustanete i onda ga zatučete. Već nakon prvog udarca, vi ste na zemlji, k tomu i teško ozlijeđeni, oslikava Dunja koja ističe kako treba ići na tečajeve samoobrane ne samo radi vlastite sigurnosti, nego i radi sporta i dobre kondicije.

Zbog toga se razloga na učenje vještina samoobrane odlučila Brazilka Diciane Silva (34), koja dolazi iz jedne od najnesigurnijih država svijeta. U Zagrebu je odlučila naučiti se obraniti, ako joj zatreba kada se vrati kući.

– Došla sam iz zabave, ali sam brzo shvatila kolike sve mogućnosti učenjem samoobrane čovjek stječe – ističe Diciane dok vježba kako se obraniti od napada s leđa.
Do sada nisam imala neugodnih iskustava, ali sam uvjerena da se neću ukočiti kada se to dogodi, nego ću znati kako i gdje udariti napadača – uvjerena je ova Brazilka.

Ninja-tehnike također tražene

Porast polaznika bilježe tečajevi samoobrane kluba  „Genbukan Meigetsu Dojo“, zasnivan na japanskoj tradiciji i učenju. Krešimir Mesić objašnjava da u klubu koji postoji već 14 godina podučavaju taijutsu – ninja-tehnike samoobrane, jujutsu – izvornu samurajsku vještinu samoobrane, bojutsu – vještinu upotrebe štapa te bikenjutsu – rukovanje japanskim mačem. Rade na čak tri lokacije i svugdje bilježe porast polaznika.
 
– U posljednje vrijeme pridružuje nam se više žena koje su se jako dobro uklopile i pokazale ustrajnost. U nekim ograncima već i prevladavaju. Treninzi su prilagođeni totalnom početniku bez ikakvog iskustva u sportu ili nekoj borilačkoj vještini – istaknuo je Mesić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije