Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
platforma 112

Zbog natječaja za prostor udruge tuže Grad. Diskvalificirane su zbog jednog papira

Sandra Benčić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
21.01.2016.
u 12:55

Isključeno je iz natječaja za dodjelu gradskog prostora 10-ak udruga jer nisu dostavile potvrdu za koju tvrde da nije ni tražena u propozicijama. Bore se za povoljniji najam, od dvije do sedam kuna za četvorni metar

U Gradu Zagrebu ovih dana mogu očekivati tužbu – za pravdu će se, kako kažu, boriti udruge okupljene u Platformu 112. I to zbog natječaja, raspisanog u studenom prošle godine, za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. 

Prema rezultatima natječaja, desetak je zagrebačkih udruga ostalo bez prostora čija je najamnina znatno povoljnija od tržišne. Diskvalificirani su, ističu, zbog jednog dokumenta koji im je nedostajao u prijavi, a tvrde da nije ni bio naveden u natječajnoj dokumentaciji.

– Uz 17 dokumenata koje je bilo potrebno prikupiti i dostaviti, nije bilo navedeno da je potrebna i potvrda o nekažnjavanju. Budući da to nije bilo istaknuto, udruge bez toga dokumenta su po završetku natječaja diskvalificirane – kazala je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije. Diskvalifikacija zbog dokumenta koji nije bio tražen samo je jedan od problema s kojim se susreću udruge.

– Normalno je da Grad definira koliko svojih prostora daje na natječaj i normalno je da definira koji od tih prostora ide u koju namjenu, ali nije u redu da u Gradu unaprijed definiraju koji će prostor dati kojoj udruzi a da se ne zna koliko je nekoj udruzi potrebno prostora za rad – objasnila je S. Benčić.

Uz 17 dokumenata koje je bilo potrebno prikupiti i dostaviti, nije bilo navedeno da je potrebna i potvrda o nekažnjavanju

Sandra Benčić

Centar za mirovne studije

Dodala je i kako su nakon završetka natječaja s liste izbrisani neki prostori koji su bili na natječaju. 
– Objašnjenje je da nisu riješeni imovinskopravni odnosi, no kako je onda moguće da su se uopće našli na listi – upitala je S. Benčić.

Udruge se svake godine prijavljuju na natječaj za dodjelu gradskog prostora jer se tako bore za povoljniji najam. Grad, naime, na natječaju nudi prostore u sedam zona za koje je najniža cijena dvije, a najviša sedam kuna za četvorni metar. 

– Tako nižu najamninu prostora za rad mogu si priuštiti i znatno manje udruge, no mi godinama upozoravamo na netransparentnost natječaja – zaključila je S. Benčić. 

Komentara 16

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:03 21.01.2016.

Protudržavni paraziti..... Neka vam Soroš i Pusićka daju prostor

PA
papučica
14:45 21.01.2016.

Sve udruge na tržište i neka se samofinanciraju i plaćaju troškove kao i sve pravne i fizčke osobe. Udruge žive kao bubreg u loju na grbači građana, odnosno poreznih obveznika, a nikakve ama baš nikakve koristi od tih silnih udruga.

HP
hpokus87
14:34 21.01.2016.

A što bi svi vi , pa za običnu prijavu za posao čistača mora se priložiti potvrda o nekažnjavanju. Oduvijek se to tražilo za bilo koji natječaj. Zaboravili ste i sad su drugi krivi. Treba ukinuti novce svim udrugama, gongovima i te novce pametnije upotrijebiti. A vi se financirajte iz donacija koje skupite. Vjerujem da bi se brzo zatvorile mnoge tzv.udruge kada ne bi imale gdje sisati novac koji teškom mukom u proračun uplaćuju mahom građani i privatnici. A isti onda nemaju ni za crni kruh da ga režu na tanke šnite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije