Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI STUPANJ PROČIŠĆAVANJA

Zbog dogradnje pročistača računi za vodu u Zagrebu uskoro veći i do 120 kuna?

Pročistač otpadnih voda
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
13.07.2019.
u 06:59

Treći stupanj pročišćavanja mora se sagraditi, a investiciju od 53,7 milijuna eura planira financirati Grad, iako je to direktiva EU, pa bi je po ugovoru trebao izvršiti koncesionar

Najlakše je tuđim koprive mlatiti – da u jednoj rečenici pokušamo sažeti novi sporazum Grada Zagreba i koncesionara nad pročistačem otpadnih voda, zbog kojeg bi nam svima mjesečni računi mogli narasti i do 120 kuna, vjerojatno nema boljeg odabira od napisane.

Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, prema propisima Europske unije, mora na nadogradnju, a iako bi prema ugovoru Grada i koncesionara, to morao financirati upravo koncesionar, radovi vrijedni 53,7 milijuna eura, “amenovala” je Gradska skupština, financirat će se iz blagajne metropole.

Pusti milijuni

Kako točno, odnosno hoće li se to moći nekako iz samog proračuna grada ili će teret preuzeti Zagrepčani, u konačnici će odlučiti Grad, čiji su čelnici na sjednici govorili uglavnom samo o uvjetima uzimanja kredita, dok je oporba već izračunala što će dogradnja pročistača značiti.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

– Obvezu koju smo preuzeli svakako će platiti Zagrepčani jer oni pune proračun. A poskupe li računi, značit će to da će četveročlana obitelj godišnje za vodu izdvajati oko 1400 kuna više nego dosad – pojasnio je nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji, dok je SDP-ov Zvane Brumnić istaknuo kako je koncesionar već dosad iz džepova Zagrepčana uzeo 2,2 milijarde kuna dobiti.

Referirao se Brumnić na posljednjih dvadesetak godina jer, podsjetimo, cijela je priča s pročistačem krenula 1998. godine, kad je tadašnja gradonačelnica, HDZ-ova Martina Matulović Dropulić s njemačkim investitorima, tvrtkama RWE i Wassertechnik, dogovorila izgradnju pročistača otpadnih voda za 180 milijuna eura. Dvije godine poslije projekt je naslijedio gradonačelnik Milan Bandić, u čije se vrijeme odobravaju dodatni radovi od još sto milijuna eura.

“Osjetljivi sliv”

Nijemci tada s Vodoprivredom Zagreb osnivaju tvrtku Zagrebačke otpadne vode (ZOV), koja i danas vodi pročistač, tada prvi u Hrvatskoj dan u koncesiju. E, sad, upravo taj koncesionar, bez obzira na količinu pročišćene vode, fiksno godišnje ubire 420 milijuna kuna, a do 2028. godine, kada će pročistač, sagrađen po javno-privatnom partnerstvu, za kunu biti predan Gradu, za njega će biti plaćeno oko deset milijardi kuna.

Vratimo se sad malo na sadašnjost, odnosno na dogradnju koja se sad mora obaviti, a koja zapravo podrazumijeva treći stupanj pročišćavanja. Najjednostavnije, prvi je stupanj mehanički, kad se od vode odvaja pijesak i ostale nečistoće, drugi je biološki, koji omogućuje da voda ne onečišćuje okoliš, dok je treći propisan jer voda u konačnici stigne do Dunava, koji je “sliv osjetljivog područja”.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Već sad koncesionar ostvaruje profit od čak 46 posto godišnje, a prema izvješću Državne revizije, to je visina profita otprilike kao da se bave prodajom droge, a ne komunalnom djelatnošću – kazao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš, kojem nije bilo jasno zašto, ako ih tako ugovor obvezuje, koncesionar sam nije platio dogradnju.

Komentara 50

PA
pandur
08:17 13.07.2019.

Zahvaljujući zastarjeloj infrastrukturi Zagreb gubi 48 posto vode u vodoopskrbnoj mreži.Zadužili se stotine milijuna kuna da to poprave,ali od toga ništa-gdje je ta lova. kuna.Hvala grahmajstore Bundy.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
07:48 13.07.2019.

Treba ih tužiti pred Upravnim sudom ili čak i pred Europskim. Došlo je do toga da neke njemačke firmice reketiraju cijeli glavni grad i to države koja je u EU. Samo tko se usudi reći nešto protiv nijemaca, gospodara EU?!!

DU
Deleted user
08:24 13.07.2019.

Čemu čuđenje, pa mi živimo u Republici Hrvatskoj i svakom stranom koncesionaru ovdje je raj na zemlji:niti teoretski ne mogu biti u gubitku. Država je darežljiva. Ovdje ne vrijede tržišne zakonitosti, samo valja za primjer uzeti BINA Istru, HT Telekom.,...,a da o bankama ne govorimo. Ovdje nije čak niti važno tko si već tko ti je hrvatska politička mecena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije