Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Zbog čega Britanac ne može imati duh sajmišta, a Jelačićev plac može?

 Pogled na trg bana Josipa Jelacica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
12.07.2016.
u 11:26

Estetika je ipak znanost. Ta tvrdnja objašnjava našu realnost – nije svaki čovjek znanstvenik. No estetika je, na nesreću brojnih Zagrepčana, krajnje subjektivna. Odnos prema lijepom u Zagrebu ovisi isključivo o Milanu Bandiću.

Mišljenje građana nevažno

Toliko ovisi da građanima izaziva reakciju simpatičkog živčanog sustava – onu u kojoj simpatikus širi zjenice, smanjuje izlučivanje sline, ubrzava disanje i usporava rad crijeva. I to samo jednim gradonačelnikovim potezom – postavljanjem šatora na središnjem zagrebačkom trgu. Ista se tjelesna reakcija, uklanjanjem tog “kiča” iz srca metropole, odmah umiruje. Ostavljajući posljedice na građane – iščekuju koji drugi veliki gradski događaj, kada će se ta bijela grdosija opet protegnuti od banova boka pa do kud ima dozvolu.

No to je našem gradonačelniku lijepo, estetski, urbano i dostojno europske metropole. Pa istu grdosiju izvlačimo za advent, festivale, raznorazne dane – Dane hrvatskog sela, Dane hrvatskih vrtića, Dane domaćih jagoda. Srećom, jučer smo uklonili još jedan šator s Trga iako smo nebrojeno puta mi građani izrazili nezadovoljstvo njegovim postavljanjem, čak nudili alternativna rješenja za raznorazna događanja.

Estetika na Britancu

A u danima u kojima je ovaj posljednji šator egzistirao na Trgu naš je gradonačelnik “estetiku” glancao na drugim mjestima – gradskim tržnicama. Naročito Britancu naredivši da se četiri mobilne kućice s te tržnice moraju ukloniti.

– Britanski trg ne smije postati sajmište na Jakuševcu, to treba postati plac po mjeri čovjeka – tako je prije pet dana argumentirao svoju estetsku odluku koja se prelomila na toj gradskoj tržnici. Plac, kazao je Bandić, mora biti čist, a mobilni objekti moraju se iseliti. I ponovno pokrenuo cijelu lavinu reakcija – umjesto da je nekoliko puta naglas ponovio vlastitu odluku pa bi ona ovisila isključivo o sluhu, a nikako ne o estetici.

Ovako je Bandićeva estetika nenadmašna – jedan model na tržnice, drugi za Trg. A baš svaki šokira. •

>> Kako je mali plac brzo "mobilizirao" Zagrepčane

Ključne riječi

Komentara 8

MA
malofali1
10:42 13.07.2016.

eto danas opet teške seljačije na Trgu bana Jelačića, neki ne shvaćaju čemu služi Dolac, a čemu glavni trg. ako se u nečijem selu na glavnom trgu prodaju čvarci i špek? u Zgb se to ne radi već stoljećima, zato postoji Dolac!

Avatar liquidsky
liquidsky
13:03 12.07.2016.

Pitanje je nepotrebno jer odgovor je poznat - zato što Bandić ima fiksideje koje proistječu iz teškog djetinjstva u surovom pejzažu, cjeloživotnog funkcioniranja u partijskom mentalitetu i očite izražene žudnje za militarističkim, despotskim metodama upravljanja sustavom. Na žalost, taj sustav je grad Zagreb. Da upravlja svojim (privatnim) obrtom, nitko za Bandića ne bi mario. Ovako se taj lik nameće svima i svakome u svako moguće vrijeme dana i noći. Uskoro će i sudovi odlučivati o njegovoj sudbini, ne samo građani.

ŠO
Šokac1
18:15 12.07.2016.

Napokon jedan kritički članak na temu "de-europeiziranja" Zagreba. Prvo i prvo, Jelačić Plac je daleko premali za Banderasovo načelo "moja mašta može svašta" i NIČEMU, u bilo koje doba godine ili prigodom bilo kojeg događaja, nema mjesta na njemu. Spomenik banu Jelačiću i Manduševac, uz terase kavana na sjevernoj strani prava su mjera i dovoljni sadržaji u odnosu na veličinu plohe Trga. Za sve druge sadržaje i događaje tijekom godine Zagreb ima dovoljno prostora na drugim gradskim trgovima. Ne zaboravimo, Zagreb je (relativno) veliki srednjoeuropski grad, a Jelačić plac je samo jedan od njegovih trgova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije