Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdanje pored lisinskog

Završila je sanacija portala na Spomeniku domovini. Evo za koliko je 'ispraznila' zagrebački proračun

Zagreb: Završena sanacija Spomenika Domovini
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
27.10.2023.
u 08:28

Elementi koji su bili oštećeni su uravnoteženi kako bi se dodatno osigurali te spriječilo potencijalno novo pomicanje u slučaju jačeg potresa, kažu u gradskoj upravi

U njegovu je gradnju uloženo 34,7 milijuna kuna, odnosno 4,5 milijuna eura, a nedugo nakon svečanog otvaranja krajem 2020., kako su svojedobno izvijestili iz Grada, potres koji je pogodio Petrinju i okolicu napravio je štetu na Spomeniku domovini. Prouzročio je pucanje na portalu dugom 31 metar pa je na objektu koji se nalazi između Koncertne dvorane Lisinski i zgrade zagrebačke gradske uprave krajem kolovoza započela sanacija oštećenog dijela.

Izvođač je bila tvrtka Tigra s obzirom na to da je ona, kako su prije dva mjeseca objasnili u Gradu, inicijalno radila na portalu te je najbolje upoznata s njegovim konstruktivnim elementima. Budući da od prošlog tjedna ondje više nema skela, pitali smo u Gradu znači li to da je sanacija dovršena te koji su zahvati rađeni na spomeniku.

– Radovi na portalu spomenika stradalog u potresu su dovršeni. Prije samog izvođenja, napravljeni su pripremni radovi kako bi se utvrdio stupanj oštećenja portala tako da je postavljena nosiva skela s drvenom montažnom ogradom, postavom drvenih oplatnih nosača te stepenišnog tornja. Nakon što su ovlašteni statičari i projektanti pregledali oštećenu konstrukciju, izrađen je projekt sanacije s troškovnikom. Izvedeni su radovi na istočnoj strani portala na kojoj je došlo do pomaka, odnosno uklještenja dvaju krajnjih elemenata – odgovaraju.

>>VEZANI ČLANCI: 

Dodaju i kako je dobra vijest da su pomaknuti elementi uravnoteženi kako bi se dodatno osigurali te spriječilo potencijalno novo pomicanje u slučaju jačeg potresa. Zanimalo nas i je i koliko su koštali radovi na sanaciji portala, na što su odgovorili kako je riječ o 33.331 euru bez PDV-a. Spomenik je, podsjetimo, projektirao Nenad Fabijanić.

Uz portal koji je u Nizozemskoj izrađen od posebnog polimernog materijala s vlaknima otpornim na atmosferilije, sastoji se od još dva dijela, kamenoga monolita i Zida boli. Potonji je izrađen od staklenih opeka koje su posebno dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici, a inspiriran je onim autentičnim, nastalim tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti. 

>>VIDEO: Tomašević: Namjeravamo sve ZET-ove autobuse zamijeniti električnima

Komentara 2

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
17:17 27.10.2023.

Kap u moru u odnosu na novac koji iz proračuna sišu udruge koje promoviraju LGBT i protuhrvatsku propagandu.

DU
Deleted user
08:58 27.10.2023.

promasevic se sav izvitoperio od nistine..kao da motira tricu od igre..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije