Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAT Četvorica osumnjičenih maloljetnika nakon tri mjeseca izašla iz Remetinca

Zašto su napadači Luke Ritza pušteni na slobodu?!

Autori: Ivanka Toma, M. Zrinjski, S. Županić
22.01.2009.
u 11:27

Ako se ponašaju kao odrasli, neka i odgovaraju kao odrasli! – komentirala je jučer majka Luke Ritza vijest da su četvorica maloljetnika, osumnjičena za kobni napad na njezina sina, puštena iz maloljetničkog pritvora. Za petoosumnjičenog S. Š. (18) nismo dobili odgovor je li i dalje u pritvoru.

Ogorčena majka
U pritvoru su četvorica maloljetnika provela tri mjeseca, nakon što je tužiteljstvo protiv njih na Odjelu za mladež Općinskoga kaznenog suda podnijelo zahtjev za pokretanje pripremnog postupka. R. L. (17), M. K. (17), K. M. (17), J. J. (16) i S. Š. (18) sumnjiče se da su 1. lipnja oko 1 sat nakon ponoći na autobusnoj stanici kod Bundeka na Mostu slobode brutalno pretukli maturanta Ritza i njegova prijatelja, nakon što su od njih tražili cigarete i novac. Osim što se svi sumnjiče za tučnjavu, K. M. i J. J. sumnjiče se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, a R. L., M. K. i S. Š. za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Jedanaest dana nakon napada, Ritz je umro, a na dvojbe o tome je li neposredno nakon napada bio pregledan na CT-u te, ako jest, nije li nalaz trebao predvidjeti opasnost od smrti, odgovor će možda dati medicinsko vještačenje čiji se rezultati još uvijek čekaju. U ovom se slučaju maloljetnike osumnjičene za premlaćivanje i smrt može osuditi najviše na pet godina maloljetničkog zatvora. Kako su K. M. i J. J. u vrijeme zlodjela bili mlađi maloljetnici, ako ih se i proglasi krivima, oni neće moći biti osuđeni na maloljetnički zatvor, nego će im se moći odrediti samo odgojne mjere pojačanog nadzora. Majka ubijenog Luke, Suzana Ritz s tugom u glasu komentirala je puštanje huligana.

Bili su bjegunci
– Trebali su ih zadržati u pritvoru. Cijelo su vrijeme bili bjegunci, znači da ih nije grizla savjest. Tko zna bi li se uopće javili policiji da ih ona nije pronašla. Njihovo puštanje iz pritvora samo je još jedan dokaz da hitno treba promijeniti Zakon o maloljetnicima jer ovaj očito ne valja. Sve mlađa djeca čine nasilje – kazala je.

Foto: Marko Prpić

Lukin prijatelj Matko (19) ogorčen je puštanjem napadača, no nada se da će se sada smiriti te da će redovito pohoditi ročišta.

Joško Marić iz benda Adastra, angažirana u kampanji protiv nasilja koja se razbuktala upravo nakon ubojstva Luke Ritza, zgrozio se kad je čuo da su huligani pušteni iz pritvora.

– To je užasno! Sad će slobodno šetati ulicama!

Joško je ispričao nedavni sličaj slučaj u Mađarskoj. Trojica maloljetnika svog su vršnjaka bacila u Dunav nakon čega je dijete umrlo. Sva trojica osuđena su na deset godina zatvora.

Kao izuzetak, toliku bi kaznu mogli dobiti i Lukini napadači. No, pravednijom kaznom od zatvora Lukina majka smatra težak fizički rad.

– U zatvoru će ležati, šetati i izići kao kriminalci. Bolje da se bave društvno korisnim radom – kazala je.

Marićev bend Adastra 31. siječnja u Slatini u tamošnjoj srednjoj školi priređuje koncert “Svačije je pravo živjeti”. Koncert će najvjerojatnije održati i u Zaboku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije