Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska prava

"Zašto nitko u policiji ne odgovara za navijača Marija Galića?"

pretres
Jurica Galoić/Pixsell
01.06.2010.
u 16:59

Policija nije dovoljno školovana, prečesto preagresivno reagira i nema sumnje da postoji evidentno kršenje ljudskih prava - rekao je Puhovski

Sramotno je to što se policija još nije oglasila niti utvrdila tko je od njihovih kolega odgovoran što je prostrijeljeni navijač Marijo Galić (29) u policijskoj postaji u Petrovoj ulici satima čekao liječničku pomoć. U Hrvatskoj je potrebno uvesti civilni nadzor nad policijom jer plave snage ne mogu same za sebe zaključivati jesu li ili nisu radile prema zakonu. Također, nužan je dijalog između navijača, policije, Vlade i civilnih udruga.

To su najvažniji zaključci sinoćnje tribine “Ljudska prava na stadionu” koju su organizirali udruga Pravo na kvart i BBB u zagrebačkom Društvenom centru Mosor u povodu nemilih događaja u Maksimiru 1. svibnja na kojoj su govorili aktivist za ljudska prava Žarko Puhovski, sociolog Benjamin Perasović, predstavnik navijača Thomas Bauer i drugi. Dijalogu s policijom i Vladom navijači su se nadali jučer, no nitko se iz tih institucija nije pojavio, iako su ih, tvrde, do zadnjeg trenutka uvjeravali da će poslati svog predstavnika. Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič ispričala se obvezama, no ni ona nije poslala nekog od zamjenika.

 – Ne mogu razumjeti da je ranjen navijač ostavljen u postaji, a da još uvijek nema službenih reakcija policije! Pa ti ljudi ne samo što su trebali biti suspendirani nego je protiv njih već trebala biti podnesena kaznena prijava. Također, kako je moguće da ga u bolnici čuvaju djelatnici te iste policijske postaje? – kazao je aktivist za ljudska prava Žarko Puhovski. 

Dodao je i da se nesreća policajca koji je stradao na stadionu koristi kao opravdanje što je prostrijeljeni čovjek ležao u policijskoj postaji.

- Nažalost i u policiji se uvriježilo neprofesionalno ponašanje. Policija nije dovoljno školovana, prečesto preagresivno reagira i nema sumnje da postoji evidentno kršenje ljudskih prava u njezinu postupanju - rekao je Puhovski čiju su ideju o civilnom nadzoru policije, osim navijača i ostalih sudionika, podržali predstavnik udruge Zelena akcija Tomislav Tomašević i predstavnik udruge Pravo na grad Teodor Celakoski.

Udruga navijača Dinama pozvala je sve svjedoke ranjavanja navijača Marija Galića 1. svibnja da se jave u udrugu.

Ključne riječi

Komentara 13

AU
autoritet
10:33 07.06.2010.

Puhovski? Je li onaj što je u komunizmu svjedočio protiv kolega studenata i strpao ih u komunističke zatovre? Koja moralna vertikala! Uvuci se u mišju rupu radije... ak te i tam budu primili

Avatar cobra1704
cobra1704
09:58 07.06.2010.

Zašto? Pa vjerovatno zbog toga jer se do sada popuštalo u svemu, stradavalo je javno dobro, slučajni prolaznici, auti....i kad policija želi stati tome na kraj, nesrećom po Galića i na taj način, tada ih se proziva. zanimljivo je da nitko nije postavio pitanje, zbog ćega se prema njemu upotrijebilo oružje, slučajno ili ne, pretpostavka je da je bio u onoj masi koja je napadala policajce...kritizirajte me, ali kaj je prevršilo svaku mjeru je prevršilo....

HE
helou
10:12 02.06.2010.

Vito > fakat ser**... Po tvome bi bilo u redu ranjavat ljude na ulici i puštat ih da krvare a ne pomoć im... oduzmi kojih minutu dvije svog predragocjenog vremena i zguglaj pravilnik o postupanju policije...unutra ćeš naći postupanje /anje / ophođenje police po pravilu kako bi trebalo biti i vidjeti da ponašanje policije, u tvom vlastitom iskustvu (vjerojatno te policija tražila osobnu), nije u skladu s pravilnikom... ako ne znaju postupati s civilima u skladu sa svojim prvilnikom pa kako ce onda rukovat oruzjem (ranjavanje policajčevog oca u VG, ranjavanje žene u Petrinjskoj, it), kladim se da ni prvu pomoć ne znaju pružiti...ili virman ispuniti (kazne za plaćanje)... Vito > zamisli da ne dao Bog tvoj sin primi metak, je li bi i dalje bilo uredu pustit ga da ODAPNE???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije