Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Zaštitite se, stiže toplinski udar

vrućina (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
11.07.2016.
u 09:38

U idućih nekoliko dana očekuje se umjerena i velika opasnost od toplinskog udara na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Iz Gradskog ureda za zdravstvo i Ministarstva zdravlja dolazi upozorenje građanima Grada Zagreba zbog umjerene i velike opasnosti od toplinskog udara idućih nekoliko dana.

Velika opasnost najavljena je danas, u ponedjeljak 11. srpnja, za zagrebačku regiju, a u sljedećim danima potreban je oprez u izlaganju toplini i u splitskom, riječkom i dubrovačkom klimatskom području.

Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Prevenirati se može uzimanjem mnogo tekućine, prije svega vode.

Toplinski val velike i vrlo velike opasnosti uz dehidraciju izaziva suhu i crvenu kožu, ubrzani puls, sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu, povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps koji prati pad tlaka, vrtoglavica, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima opasnosti najvažnije je izbjegavati izravno izlaganje suncu, pogotovo između 10 i 17 sati; piti dovoljno tekućine i pića bez alkohola. Preporučuje se nošenje lagane zaštitne odjeće, šešira i sunčanih naočala. Osobito se preporučuje smanjenje fizičkog rada, boravak u hladu i u rashlađenim prostorima, tuširanje mlakom vodom i što laganija hrana bogata vodom (svježe voće i povrće, juhe).

Starije osobe, djecu i kućne ljubimce važno je ne ostavljati bez nadzora na suncu. 

>> RTL-ov meteorolog otkriva kakvo će biti ljeto

Komentara 1

SE
sestrićna
12:27 11.07.2016.

našim političarima se preporuča ostanak na suncu između 10-17h...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije