Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zaražene bebe su bolje, novooboljelih nema

24. listopada 2008. u 22:12 20 prikaza
petrova-txt.jpg
Foto: Arhivska fotografija

Epidemija virusnog menigitisa, koja se prošlog petka pojavila među bebama na Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, polako jenjava, a novih slučajeva srećom nema. Devet beba zaraženih enterovirusom zbog upale je moždanih ovojnica završilo na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

– Na liječenju se nalazi još sedam beba dok su dvije otišle kući – kaže dr. Goran Tešović, voditelj pedijatrijskog odjela u Zaraznoj bolnici. Sve bebe, kaže dr. Tešović, imaju lakši oblik bolesti, pa se liječnici nadaju sretnom ishodu.

Brza reakcija doktora
Liječnici u Petrovoj bolnici nisu uspjeli otkriti odakle je zaraza potekla. – Pretpostavljamo da ju je prenijela rodilja na svoje dijete, koje je male porođajne težine – kaže dr. Mirna Pleša, neonatolog iz Petrove bolnice.

– Čim smo primijetili povišenu temperaturu, proljevaste stolice te bezvoljnost dojenčadi, shvatili smo o čemu je riječ i poduzeli sve mjere da se epidemija zaustavi – ističe dr. Pleša. Uz posebne mjere higijene odvojili su bebe koje su bile u kontaktu s provooboljelom te svim djelatnicima uzeli stolicu na analizu.

– Srećom, Zarazna bolnica nam je izašla u susret i primila oboljelu djecu, jer nemamo uvjete za izolaciju i liječenje zaraženih – kaže dr. Pleša.

Odjeli kao kolodvor
Osim spomenutih mjera Petrova bolnica zatvorila je svoja vrata posjetiteljima rodilja i babinjača.

– To je bilo nužno jer ne možete ni zamisliti koliko posjetitelja prošpancira našim odjelima – kaže prof. dr. Ivan Kuvačić, savjetnik predstojnika Petrove bolnice. Ljudi, kaže, prof. Kuvačić nisu svjesni koliko se rizik prijenosa virusa i bakterija na novorođenčad i majke povećava sa svakom posjetom, a to je osobito izraženo zimi.

– Svaka gripa koja pređe na bebe može uzrokovati prodiranje virusa u krv, a onda i u likvor, te može izazvati tešku bolest kod novorođenčeta – objašnjava prof. Kuvačić. 
Kliniku je jučer posjetio i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović koji je pohvalio liječnički tim Petrove jer su simptome zaraze uočili u ranoj fazi, kada je enterovirusni meningitis teško prepoznati, pa se bolest dijagnosticira punkcijom likvora.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti