Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezovi

Zaposlenicima gradske uprave od 100 do 1200 kuna manje plaće

Gradska skupština
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
21.05.2014.
u 12:30

Osim zaposlenicima uprave, režu se i naknade zastupnicima u skupštini, vijećima i mjesnim odborima

Plaće zaposlenicima u gradskoj upravi smanjuju se od 1. srpnja. Iako je Milan Bandić najavio rezove odmah nakon što je izabran za gradonačelnika, prije točno godinu dana, tek sada je povukao konkretan potez i predložio ga Gradskoj skupštini, koja će o tome odlučiti na sjednici 31. svibnja.

U obrazloženju zašto se ide na smanjenje plaća gradonačelnik navodi da se proračun grada ne puni kako je planirano te da će se na plaćama uštedjeti.Ovisno o prihodima, plaće će se smanjiti od četiri do 15 posto, a najgore će proći oni koji najviše zarađuju.

Ostvarene najave

– Usporedbom koeficijenata iz stare i nove odluke, vidljivo je da se novom odlukom oni prosječno umanjuju za oko deset posto, s time da je umanjenje kod viših plaća veće, a kod nižih manje, onako kako je gradonačelnik uglavnom i najavljivao. Još je teže precizno reći koliko će se plaće u neto iznosima smanjiti, ali prema nekim simulacijama, radi se o rasponu od 100 do 1200 kuna – kazali su u sindikatu gradske uprave.

Kolektivni ugovor za 2700 zaposlenika vrijedi do 30. lipnja, a kako će pregovori, s obzirom na novi prijedlog gradonačelnika, završiti još je upitno.

Manje novca i za zastupnike

– Nismo razgovarali o novom prijedlogu, nismo pozvani na sastanak, no još se otprije zna da nismo skloni tome da se plaće smanjuju na temelju koeficijenata, nego na temelju osnovice plaće – dodali su u sindikatuPrijedlogom smanjenja plaća za sada nisu obuhvaćeni zaposleni u kulturi, obrazovanju i vatrogastvu, no to ne znači da neće biti.

– Mi nismo dobili dopis, no i naš ugovor vrijedi do 30. lipnja, a do tada se svašta može dogoditi – kazala je Božena Strugar iz sindikata zaposlenih u predškolskom odgoju.

Osim što će se smanjiti plaće zaposlenicima u upravi, prema prijedlogu gradonačelnika, na listi rezova prvi put su i predsjednik gradske skupštine, tajnik, potpredsjednici, ali i zastupnici i vijećnici u gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Njihove plaće i naknade smanjit će se deset posto.

– Ja sam već prebolio smanjenje za deset posto i čeka me još smanjenje od pet posto, kako bi sve bilo u skladu s odlukom koju je gradonačelnik predložio. No, riječ je o njegovu prijedlogu i preostaje mu da dobije za to i podršku sindikata – kazao je predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak smatra da bi naknade za zastupnike trebale biti i manje od onih koje predlaže gradonačelnik.– Ponovno ću pisati amandman na prijedlog gradonačelnika i tražiti da se umjesto za 10 posto, naknade smanje za 50 posto, jer smatram da taj posao treba raditi volonterski – kazao je Tomislav Stojak. Najveći rez gradonačelnik će napraviti sebi i svojim zamjenicama, Sandri Švaljek i Vesni Kusin. Njihove plaće bit će manje za 15 posto.

>>Gradski zaposlenici ne žele rezove na plaći, Bandić nepopustlji

Komentara 1

IB
iva.begovic
15:35 21.05.2014.

Eh sjećam se dobro tog obećanja od prije cca. godinu dana. Ostalo bi obećanje ludom radovanje, u bandićevskom stilu, samo da se, očito je, gradska blagajna u međuvremenu nije stanjila. Za one koji ne znaju, plaća za poslove iste složenosti u Gradu Zagrebu, u usporedbi u ministarstvima, veća je za 30 %.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije