Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštri rezovi

Zaposlenicima Grada niže plaće ili otkazi!

Gradska uprava
Igor Kralj/PIXSELL
29.08.2013.
u 18:09

– U Holdingu je dogovorena božićnica i regres u visini 2500 kuna, dok je kod nas ona smanjena na 1500 kuna, kazao je Vlado Korbar, sindikalni povjerenik zaposlenika gradske uprave.

Manje plaće ili otkazi do kraja godine čekaju oko 10 i pol tisuća zaposlenika Grada. Odgojitelji, kazališni djelatnici, vatrogasci, djelatnici gradske uprave, svi oni od Božića će manje zarađivati ako se provede plan rezanja plaća koji je najavio gradonačelnik Milan Bandić. A prvo će srezati svoju plaću, koja neto iznosi oko 19 tisuća kuna.

Slijede razgovori

– Kao što smo najavili za Holding, i u Gradu ćemo morati kresati na plaćama. Krenut ćemo od onih koji imaju veće, od mene, pa prema onima koji imanju manje. Napravili smo to i prije četiri godine kada je za nas 50 plaća smanjena 15 posto – kazao je Bandić.

Koliko će smanjenje plaća gradonačelnik predložiti sindikatima trebalo bi se znati u listopadu kada se očekuje i početak pregovora dviju strana o toj temi.

– Sadašnji kolektivni ugovor, koji je potpisan 2009. godine, istječe krajem ove godine pa nas svakako očekuju pregovori. Do nas još nije došla nikakva informacija o manjim pravima, no nećemo pristati na ništa manje od onoga što je nedavno postignuto sa sindikatima unutar Holdinga – kazao je Vlado Korbar, sindikalni povjerenik zaposlenika gradske uprave.

Napomenuo je kako ne bi bilo prihvatljivo da zaposlenici unutar Holdinga koji su u znatno težoj financijskoj situaciji prođu bolje od njih pa će im i taj ugovor biti zalog za pregovore.

– U Holdingu je dogovorena božićnica i regres u visini 2500 kuna, dok je kod nas ona smanjena na 1500 kuna – istaknuo je. Dodao je kako ipak konačan dogovor ovisi o punjenju gradskog proračuna do kraja godine. U slučaju podbačaja, sindikati će, kazao je, radije čuvati radna mjesta nego visinu plaće.

Jedni štede, drugi ne

Da su zaposlenici gradske uprave već dosta uštedjeli smatra i Ljubica Pilić iz Sindikata djelatnika u kulturi.

– Smanjenjem jubilarnih nagrada, božićnica i regresa dalo se već dovoljno pa se sa snižavanjem plaća ne slažem, no sve će ovisiti o analizi koju nam predoče – istaknula je Pilić. Kazala je također kako ne bi bilo pravedno da se njima smanjuju prava kako bi se pokrili dugovi Holdinga.

– Ondje se dijelilo šakom i kapom, pa sada kada su se dugovi nagomilali nije fer da ih pokrivaju oni koji su štedjeli na vrijeme – istaknula je Pilić.

>>Podijelio 150 otkaza, ali uprava Holdinga ih je poništila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije