Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nordijski festival

Zanimljiva proslava Svete Lucije u Etnografskom muzeju

Nordijski festival
Privatni album
13.12.2013.
u 15:01

Nakon muzeja slavlje će se preseliti u klub Spunk u NSK

Najstarija kći obitelji 13. prosinca odijeva bijelu haljinu, stavlja crveni pojas oko struka i krunu od zimzelenih grana i svijeća na glavu. Ostale ukućane budi pjesmom o svetoj Luciji, a potom poslužuje doručak – kavu i lussekatts, peciva s grožđicama i okusom šafrana.

Švedski je to običaj na Svetu Luciju, jedan od najbitnijih datuma u toj zemlji. Škole obično biraju svoju Luciju, a neki gradovi također biraju djevojku koja će glumiti Luciju u povorci u kojoj se pjevaju pjesme. Postoji i nacionalna Lucija, a u petak u 17 sati i Zagreb će imati svoju Luciju.

Upravo proslavom tog blagdana na tradicionalni švedski način te pjesmom zbora studenata skandinavistike Filozofskog fakulteta počet će u Etnografskom muzeju Nordijski festival u Zagrebu, a nastavit će švedsko-norveškim duetom Thomas i Guro, koji će izvoditi tradicionalnu švedsku etnoglazbu.

Etnozbor Čipkice

– Ideja je bila povezati Hrvatsku i skandinavske zemlje međukulturnom razmjenom, koncertima, predavanjima i radionicama, a ove se godine na festivalu predstavlja Švedska, dok ćemo idućih godina predstaviti Norvešku, Dansku, Finsku i Island – kazala je Aurora Jagoda Radojčić, predsjednica Udruge hrvatsko-švedskog prijateljstva koja organizira festival.

Potom će se slavlje preseliti u klub Spunk u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice, na kojem će se priključiti i etnozbor Čipkice, koji radi obrade tradicionalnih hrvatskih napjeva, te bend Veja iz Pazina koji svira istarsku glazbu pomiješanu s punkom.

Brak u Skandinaviji

Želeći upozoriti na toleranciju, jednu od ključnih osobina Šveđana, u subotu u podne u Booksi održat će se predavanje o Hrvatskoj nakon referenduma o braku te kako je isto pitanje riješeno u toj skandinavskoj zemlji, a potom će u 15 sati Šveđanka na studiju u Zagrebu Hanna Kordnejad u kafiću Jutro u Teslinoj govoriti o švedskom običaju fika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije