Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pišu se kazne, ali ne naplaćuju

Žale se na 'nagazne mine', no sud vlasnike pasa ne kažnjava

psima zabranjeno
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
28.11.2013.
u 11:31

Redari napisali 200 prijava, Prekršajni sud odbacio ih 160

Iako su pravila, a time i propisane kazne kojim komunalni redari mogu kazniti nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca jasno istaknuta u Odluci o uvjetima i načinu držanja ljubimaca, ta su pravila u praksi tek mrtvo slovo na papiru.

Naime, za kažnjavanje vlasnika pasa koji javne površine ne čiste za ljubimcima ili psa vode bez povodca zaduženi su komunalni redari koji su u posljednjih godinu dana evidentirali više od 200 takvih prekršitelja.

Trebaju čistiti za psima

Po pravilima oni su trebali platiti između 600 do tisuću kuna koliko iznosi kazna za primjerice nenošenje pribora za čišćenje fekalija, nečiščenje površina koju su kućni ljubimci onečistili, ili za vođenje pasa bez povodca, no od ukupnog broja evidentiranih prekršitelja, za njih 160 prijave su odbačene.

Tako je odlučeno na Prekršajnom sudu na kojem takvi slučajevi završavaju. Suci ih oslobađaju odgovornosti, time i kazne. Zašto je to tako, i zašto se u tim slučajevima propisana odluka ne poštuje s Prekršajnog suda jučer nam nisu odgovorili.

Dapače, među neodgovornim vlasnicima pasa, čiji ljubimci stvaraju problem ostalim građanima nema straha - znaju da će ionako komunalnim redarima ruke biti vezane kada vlasnici dođu pred sudce, pa se nerijetko događa, otkrivaju nam redari, kako upravo oni budu verbalno napadnuti od strane neodgovornih vlasnika pasa.

Direktno je to novac koji se gubi zato su, kako neslužbeno doznajemo u tijeku razgovori, usuglašavanje za boljom suradnjom komunalnih redara i sudaca Prekršajnog suda, kako bi propisana pravila zaživjela u praksi, a uveo se red na javne gradske površine.

Točno vrijeme prekršaja

Naime, suci trenutno pri eventualnom pokrenutom postupku inzistiraju na postojanju točnog vremena kada je prekršaj, propisan Odlukom o načinu držanja ljubimaca napravljen ili na dokazu počinjenja prekršaja što je komunalnim redarima gotovo nemoguće dokazati.

Komentara 5

LI
liliZG
12:01 28.11.2013.

komunalnim redarima kamera pa nek im snime sve točno sa satom kada se to dogodilo i problema neće biti... bar je to najjednostavnija stvar na svijetu... kao kad te ulovi kamera zbog prebrze voženje, datum, sat, i prekoračenje brzine...

NJ
njičsa
15:08 28.11.2013.

Ljuta sam na neodgovorne vlasnike pasa koji slobodno hodaju gradom, obavljaju nuždu, a vlasnici ne pokupe.Zbog njih i mi drugi, koji poštujemo pravila dobivamo "jezikovu juhu". Pitam se sada koliko ljudi koji piju, jedu, bacaju opuške i obavljaju nuždu poo gradu zapišu komunalni redari i koliko plate kaznu za to?Trebate samo prošetati ujutro rano oko Mladosti i Jaruna.I da, ako imate psa, dobro ga pazite jer se lako može porezati na tonu razbijenih boca, pojesti odbačeni sendvič ili se uvaljati u ljudski izmet.

BU
bubimima
10:00 29.11.2013.

Kaj su se okomili na vlasnike pasa. Cijeli je niz zakona koji su mrtvo slovo na papiru, a gotovo da su i svi takvi. Pogotovu oni zakoni kojih bi se gradska vlast trebala pridržavati (npr. onaj o buci). A kajj reći na muške koji usred dana uriniraju po parkovima naočigčed prolaznika? Ili na one koji noge sa zmazanim cipelama stavljaju na mjesata namjenjena sjedenju (klupe, trmvajske stolice, odmorišta uz lampe na Jelačić placu...)? Svemu tome sam svjedočila, a i drugim ljudskim svinjarijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije