Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praznina

Zakupci odlaze iz luksuznog centra

'cascade05_nnn_gra_190711'
Foto: ''
1/3
20.07.2011.
u 22:45

Od ukupno 75 trgovina popunjeno je tek 20 lokala, a od toga su tri kafića. Neki zakupci nisu izdržali, usprkos 0 kuna najamnine.

Pa ovdje nema ničega! – reakcija je većine kupaca s kojima smo razgovarali nakon što su prošetali trgovačkim centrom Cascade, čiji su hodnici u nekim dijelovima centra sablasno prazni.

Centar ukupno ima 75 lokala, od čega je popunjeno tek njih 17, dok su se u tri lokala smjestili caffe barovi. Barem oni koji su preostali...

Podsjetimo, svoj "Posh" bar zatvorila je i Snježana Mehun, i to nakon žestokih svađa s upravom.

Bez jeftinih trgovina

Nakon otvorenja 2009. mislilo se da je trakavici zbog izgradnje Prebendarskih vrtova došao kraj, i da je grad dobio elitni trgovački centar u kojem će se prodavati svjetski brendovi, a kupci odmarati u stilskim caffe barovima.

– Ma ovdje je takva depresija... Grozno se osjećam – utvrdila je jedna prodavačica, moleći da ne navedemo u kojoj trgovini radi. Nema sreće, trgovina joj nije smještena u vanjskom dijelu centra, već u jednom od unutrašnjih hodnika.

Prodavačica u jednoj trgovini kozmetikom utvrdila je, pak, kako ona ne ovisi o kupcima-šetačima.

– Imamo stalnu klijentelu, ali ne znam kako to drugi izdržavaju – kazala je.

Sličnu situaciju ima i trgovina s dizajnerskim namještajem, koja je krug klijentele izgradila prije nego što su ove godine u Cascadama otvorili i trgovinu.

No, ostatak vremena prodavačice provode na - kavi.

– Ako trebate prodavačicu, ja ću otići po nju! – kazala je jedna kad smo stali do trgovine pored njezine.

Ubrzo smo shvatili da polovicu gostiju na terasama kafića čine upravo oni koji u centru rade.

– Vi ste mi prvi kupac danas – rekla je jedna dok se printao prvi račun taj dan.

Iako, kažu u upravi, centar "ne ostvaruje planirani profit", ne odustaju od toga da Cascade ostane elitni centar, a "jeftine" trgovine masovne mode, kojima bi se vjerojatno popunila praznina, neće se otvoriti tako brzo...

Kupci su šokirani

– Naša vizija je stvoriti centar s luksuznom ponudom i od toga, unatoč evidentnim problemima, zasad nećemo odustati. To nećemo napraviti prije svega zbog zakupaca koji posluju u centru i koji su sami po sebi luksuzni. Svi zakupci koji uđu imat će osiguran luksuzan status i okruženje – poručili su iz uprave.

Razočaranje centrom opisala je i studentica Amalija Grdović, koja se u Cascadama prvi put našla proteklog vikenda. ž

– Volim kupovati i znati u kojem trgovačkom centru mogu što naći, pa sam pogledala i ovaj. Šokirali su me prazni hodnici i pretpostavljam da će se i ovih nekoliko trgovina uskoro zatvoriti.

Unatoč odluci uprave da se zakupcima odobri "rent free" razdoblje, mnogi su ipak dućane – zatvorili. Upravu je 2010. preuzeo Austrijanac Anton Hopfgartner, koji je uveo olakšice za zakupce; pojedinačno i ovisno o poslovnom planu određuje se razdoblje u kojem ne moraju plaćati najam. No, inzistira se na plaćanju režija. Uprava tvrdi i da su u pregovorima s novim zakupcima, ali da će se u marketing Cascada početi ulagati tek kada se "stvori kritična masa zakupaca koji će plaćati osnovne troškove".

Ključne riječi

Komentara 5

VI
Vito
07:49 21.07.2011.

Piše: Jasminka Komar/VLM Pa ovdje nema ničega! – reakcija je većine kupaca s kojima smo razgovarali nakon što su prošetali trgovačkim centrom Cascade, Točno tako - nema ničega da bih uopće znao gdje se ta perilica sumnjivog novca nalazi... S S jedne strane to je dobro, jer se ne može samo tako do reklamiranog prostora... S druge strane - što upoće znači Cascade? Gledam u rječniku - vodopad, splap, nešto što valovito pada Čitajući ovaj članak naziv je sukladan poslovanju koje valovito pada...

AG
Agramer198
21:39 22.07.2011.

\"Zatvoreno radi zatvaranja dučana\"... ovo je na toliko razina pogrešno napisano da brijem da ću dobiti moždani udar... vjerojatno se trgovina zatvara jer je prodavač nepismen pa je bil leteći cirkus svaki put kada se robu naručivalo...

VI
Vito
07:23 23.07.2011.

Agramer198 - A što napisati? Zatvoreno zbog prevelikih traženja države? Zatvoreno zbog previše poreza? Zatvoreno zbog preskupih računa za vodu? Zatvoreno zbog skupih računa za struju? Zatvorili dučan i gotovo, država ostala bez poreza, a dobila još jednog nezaposlenog inog i ovisnog o 900 kuna iz proračuna... Zatvoreno zbog 900 kuna dobivenih bez rada? Zatvoreno zbog nedovoljne osjetljivosti države na tek pokrenuto poslovanje? Zatvoreno jer više nemam novaca za kupovinu robe, budući mi država uzela 23 % i prije nego sam počeo poslovati? Zatvoreno, jer su mi došli \"zaštitari\" po \"osiguraninu\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije